Binnenland
NOSNTR

Toename van drugslabs en afvaldumpingen: Een groeiend probleem in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename van drugslabs en afvaldumpingen: Een groeiend probleem in Nederland

Het aantal drugslabs in Nederland is het afgelopen jaar gestegen tot een recordhoogte, evenals het aantal gevallen van drugsafvaldumping. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling die aandacht verdient. Volgens Willem Woelders van de politie is de situatie verontrustend: "Uiteindelijk telde de politie vorig jaar 151 drugslabs, tegenover ruim honderd het jaar ervoor."

Video niet beschikbaar

Deze drugslabs produceren een scala aan verboden middelen, waaronder amfetamine, MDMA en crystal meth. "Van de aangetroffen productieplekken waren er 38 bedoeld voor het maken van amfetamine, 32 voor de productie van MDMA en 29 voor crystal meth," aldus Woelders. Hoewel Brabant traditioneel bekend staat als de 'pillenfabriek' van Nederland, worden drugslabs nu in het hele land aangetroffen. Zuid-Holland spant hierbij de kroon, met veertig ontdekte drugslabs, voornamelijk voor het versnijden van cocaïne en heroïne. "Deze drugs komen binnen via de Rotterdamse haven en worden daarna verder 'verwerkt'," legt Woelders uit.

'Zolang de markt er is, blijft het probleem bestaan'

De toenemende drugslabs gaan hand in hand met een groeiend aantal gevallen van drugsafvaldumping. Boswachter Floris Hoefakker van Staatsbosbeheer benadrukt de ernst van dit probleem: "De kosten van het opruimen van drugsafval zijn gigantisch, anderhalf miljoen euro."

Ondanks de inspanningen van de politie blijft het probleem bestaan. Remco Andringa, justitie-redacteur, wijst erop dat de politie slechts kan opsporen: "Zolang de markt er is, blijft het probleem bestaan." Het gevaar van drugslabs werd pijnlijk duidelijk bij een explosie in een flat in Rotterdam, waarbij drie mensen om het leven kwamen. "Hier wordt binnengesmokkelde cocaïne met chemicaliën uit andere stoffen gefilterd en verder versneden," legt Andringa uit.

De politie benadrukt de gevaren van drugslabs en waarschuwt voor een toename van branden en explosies, waarbij vermoedelijk onervaren krachten worden ingezet. De strijd tegen drugslabs blijft een uitdaging voor de autoriteiten, waarbij een effectieve aanpak cruciaal is om de veiligheid en gezondheid van de samenleving te waarborgen.

Drugslabs audio

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie