Binnenland
NOS

Hoe herken je een drugslab in een woonwijk?

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe herken je een drugslab in een woonwijk?

De VVD Rotterdam deed in een brandbrief aan het gemeentebestuur een oproep tot betere controle op het steeds maar groeiende aantal drugslabs in de stad. De aanleiding hiervoor is de explosie van een garagebox in Rotterdam vorige week, waarbij drie mensen om het leven kwamen en waar zeer waarschijnlijk drugs werden geproduceerd. Teun Voeten is cultureel antropoloog en deed veel onderzoek naar drugsgeweld.

Drugslab

Volgens de politie zijn er verschillende attributen gevonden op de plek van de explosie in Rotterdam die gebruikt kunnen worden bij de productie van drugs, zoals jerrycans vol met aceton en zoutzuur. "Je kunt zoutzuur en aceton gebruiken voor de productie van methamfetamine en voor coke-wasserijen", legt Voeten uit. "Dat is een recente manier om cocaïne te smokkelen. Cocaïne-pasta wordt geïmpregneerd in allerlei stoffen. Dat kan textiel of plastic zijn en dat moet uitgewassen worden. Dat wordt gedaan met aceton en zoutzuur", vertelt Voeten.

Gebieden

"Dat zoiets midden in de stad plaatsvindt is een vrij nieuwe ontwikkeling. Omwonenden van de explosie in Rotterdam hadden al eerder tegen de politie geklaagd over de geur van aceton, maar er zijn steken gevallen", vertelt Voeten. "De politie is overbelast, maar buurtbewoners hebben wel degelijk tips gegeven. Daartegen kan de politie niet aan elke tip gehoor geven. Maar het is heel erg dat dit tot zo'n drama geleid heeft", zegt Voeten. "De politie doet goed werkt en luistert veel af via gehackte communicatiesystemen, maar het is vooral nodig om in een stad oren en ogen en antennes op straat te hebben, zoals een wijkagent. Het is verschrikkelijk hoe erg er bezuinigd is op de wijkagent. Dat is namelijk de persoon waar bewoners op af stappen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie