Binnenland
NOS

Spaanse premier Rajoy wil duidelijkheid van Catalanen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaanse premier Rajoy wil duidelijkheid van Catalanen

Spanje neemt nu geen maatregelen tegen Catalonië. Premier Rajoy wil eerst duidelijk hebben of de Catalaanse regio-regering de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Pas als daar duidelijkheid over is, kan de Spaanse regering beslissen of ze maatregelen tegen Catalonië moet nemen.

Volgens Rajoy wil iedereen dat "de situatie weer normaal wordt." De onduidelijkheid is ontstaan door de verklaring van de Catalaanse regio-president Puigdemont. Die zei gisteren dat hij de wil van de Catalanen om een eigen republiek uit te roepen zal volgen, maar dat hij nog wacht met de uitvoering daarvan om ruimte te scheppen voor overleg met Madrid.

Regiopresident Carles Puigdemont liet Catalanen gisteravond eerst teleurgesteld en daarna verward achter. De leider zei tijdens zijn langverwachte toespraak het mandaat te hebben om onafhankelijkheid uit te roepen, maar schortte een besluit over afscheiding onmiddellijk voor een paar weken op om zo ruimte te scheppen voor onderhandelingen met de Spaanse regering.

Verklaring

Enkele uren later tekende het Catalaanse parlement een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje. Of het document juridische waarde heeft, is nog onduidelijk. "Mensen die ik in Barcelona spreek, denken dat het mogelijk een 'bom' is die tot ontploffing kan worden bracht als Madrid besluit grondwetsartikel 155 te gebruiken", zegt correspondent Eva Wiessing in NOS Met het Oog op Morgen.

'Rajoy heeft een heel groot probleem'

Met artikel 155 kan Spanje de autonomie van Catalonië opheffen en het Catalaanse parlement ontbinden. Madrid zei gisteren de toespraak van Puigdemont wel degelijk als onafhankelijkheidsverklaring te zien.

Arrestatie

Rajoy heeft niet alleen artikel 155 tot zijn beschikking, maar kan ook de staat van beleg afkondigen of de noodtoestand uitroepen. Met deze laatste maatregel komt het gezag in Madrid boven de deelstaatregering te staan.
Ook kan Madrid Puigdemont laten arresteren, maar volgens Rop Zoutberg is de kans klein dat dit daadwerkelijk gebeurt. "Rajoy zit in een moeilijk parket want Puigdemont heeft gezegd dat hij wil praten. Ga je een man arresteren die een dialoog wil? Dat is politiek heel moeilijk te verkopen”, aldus Zoutberg.

Ster advertentie
Ster advertentie