Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Reporter Radio en Radio Doc

foto: EPA via ANPfoto: EPA via ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Eredivisie, Reporter Radio en Radio Doc

Eredivisie, Reporter Radio over het bedrog van Monsanto, en in Radio Doc de documentaire De klimaatramp van dichtbij. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Eredivisie

Onbedoeld staat deze Eredivisiezondag in het teken van Europees voetbal. De vier ploegen die afgelopen week voor Nederlands voetbalsucces zorgden zijn vandaag in de beurt in speelronde negen van de Eredivisie.

Op het kunstgras in Den Haag nemen ADO en Ajax het tegen elkaar op. Voor het dertiende jaar op rij zijn er geen Amsterdamse supporters welkom in de Hofstad, waardoor ook het bestuur van Ajax besloten heeft niet in het Cars Jeans stadion plaats te nemen. Nummer twee PSV neemt het in eigen huis op tegen VVV Venlo.

Na de knappe thuisoverwinning van Feyenoord op FC Porto, moeten de Rotterdammers naar Limburg voor de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. AZ neemt het na het gelijkspel tegen het grote Manchester United op tegen Willem II, in Tilburg. De Alkmaarders staan één punt achter koploper Ajax en nummer twee PSV en zullen moeten winnen om zo lang mogelijk deel uit te maken van de top 3.

Een overzicht van de wedstrijden:

12.15 uur ADO Den Haag - Ajax | Verslag: Frank Wielaard
14.30 uur Fortuna Sittard - Feyenoord | Verslag: Richard van der Made
16.45 uur Willem II - AZ | Verslag: Chris Wobben
16.45 uur PSV - VVV | Verslag: Nico Wantia

Het bedrog van Monsanto

In de Verenigde Staten hebben meer dan 18 duizend patiënten met non-Hodgkin lymfoom een schadeclaim neergelegd bij chemiebedrijf Monsanto. De patiënten, die lijden aan een agressieve kanker van de lymfeklieren, zouden ziek zijn geworden door het sproeien van onkruidverdelger Roundup. Jury’s en rechters hebben inmiddels klagers in het gelijk gesteld. Monsanto zou het risico op non-Hodgkin lymfoom hebben verborgen, en moet honderden miljoenen dollars schadevergoeding uitkeren.

Ondanks deze gerechtelijke uitspraken is Roundup nog steeds toegestaan, ook in Nederland. Hoe kan dat? En hoe kon het bestrijdingsmiddel langs de toezichthoudende instanties komen? Luister om 19.00 uur naar Reporter Radio.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De klimaatramp van dichtbij

Als je in deze tijd geboren wordt kom je terecht in een wereld die wordt bedreigd door een ernstige klimaatramp en het ziet er niet naar uit dat het in jouw leven nog goed zal komen. Het is geen ver van je bed-show want het zit in je eigen vuilniszak, in de vliegtuigen die over je huis vliegen en in je pan als je staat te koken. Zelfs als je nog zo je best doet om er bewust mee om te gaan kom je in een bijna onmogelijk spagaat terecht.

Luister om 21.00 uur in Radio Doc naar de radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel. Lees verder...

De Onvergetelijke Luisterlijst: hoogtepunten uit 100 jaar radio, stem nu!

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending verzorgde. Om dit te vieren presenteren NPO Radio 1 en NPO Radio 5 de Onvergetelijke Luisterlijst!

Luisteraars kunnen stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De Onvergetelijke Luisterlijst is een selectie van 100 hoogtepunten uit de vaderlandse omroepgeschiedenis: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Klik hier om te stemmen!

Op 6 november wordt de Top 10 van de Onvergetelijke Luisterlijst bekendgemaakt op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

En verder...

  • Komt OVT live vanuit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur zijn onder anderen Wim Daniëls, Aafke Romeijn en Jan van der Putten te gast.
  • Zijn Sjors Fröhlich en Kiran Badloe vanaf 12.00 uur te gast op De Perstribune van Omroep MAX.
Ster advertentie
Ster advertentie