Binnenland
BNNVARA

Kievit, grutto en tureluur voor camera Beleef de Lente

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kievit, grutto en tureluur voor camera Beleef de Lente

Beleef de Lente is al in volle gang. Ook deze week gaat een nieuwe camera aan, namelijk die van de weidevogels. Wat deze webcam zo uniek maakt? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Beleef de Lente: weidevogels

De camera's van Beleef de Lente staan al twee weken te snorren en brengen dagelijks prachtige beelden van vogels onze huiskamer binnen. Het eerste bosuil jong is al uit het ei, de zeearenden hebben twee eieren, de ooievaar heeft nog geen enkel ei, de kerkuilen leggen alvast een voorraad prooidieren aan, de steenuilen zijn druk aan het paren, bij de vijver wordt er een kikker verorberd door een blauwe reiger en de zeearenden zetten zich schrap terwijl hun nest te grazen wordt genomen door een razende storm. Kortom er is veel leven in de brouwerij!

Weidevogels

De Beleef de Lente camera in de Eempolder is uniek. Terwijl alle andere camera's zijn gericht op nesten waar de jongen in de meeste gevallen maandenlang worden gevoerd door hun ouders, gaat het er bij de weidevogels heel anders aan toe. Hun jongen zijn zogenaamde nestvlieders, jongen die bij het uit het ei komen al deels in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Ze hebben hun ogen open, hebben een (dons)vacht en kunnen zelf voedsel zoeken.

Na een kort verblijf in het nest trekken ze er zelf op uit om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Vaak blijven de ouders wel in de buurt om ze warm te houden en te beschermen voor gevaar.

Nestblijvende vogels

Nestblijvers zoals de bosuil en zeearend worden kaal en blind geboren. Ze zijn geheel afhankelijk van hun ouders. Zelf op zoek naar voedsel zit er niet in. Nestblijvende vogels broeden vaak in een hol of in een nest. In tegenstelling tot nestvlieders, die vaak op de grond broeden. Maar er bestaan ook tussenvormen. Zo is de scholekster een weidevogel die haar jongen lang blijft voeren.

Slechtvalken

De slechtvalken boven in het Rijksmuseum hebben al twee prachtig roestbruine eieren gelegd. Vorige week ging Vroege Vogels langs bij brandweerman Neal Mennuti, die uitvoerig vertelde over zijn passie voor deze slechtvalken, die om de hoek leven van zijn brandweerkazerne.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie