Binnenland
NOS

'Laat zorgpersoneel vaker mondmasker dragen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat zorgpersoneel vaker mondmasker dragen'

Ziekenhuismedewerkers vinden dat ze in principe altijd een mondmasker zouden moeten dragen, tenzij ze dat zelf niet nodig vinden. Dat zei Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn in het NPO Radio 1 Journaal.

De huidige richtlijnen schrijven voor dat mondmaskers alleen in bepaalde situaties nodig zijn, bijvoorbeeld bij het verlenen van patiëntenzorg of in het laboratorium. Dat leidt volgens Merlijn tot “enorm veel onrust”; zowel patiënten als medewerkers zouden zich niet veilig voelen.

Open brief aan ziekenhuizen

"Het virus is overal, niet alleen op de plaatsen waar je volgens de richtlijnen een mondmasker moet dragen", aldus Merlijn. Ze wijst erop dat in ziekenhuizen de meest kwetsbare mensen liggen. Haar pleidooi wordt ondersteund door vijf vakbonden en de Patiëntenfederatie Nederland, die gezamenlijk een open brief hebben geschreven aan de ziekenhuizen.

Volgens Merlijn zijn er geen tekorten meer, dus er is geen reden om overdreven zuinig te zijn met beschermingsmiddelen. "Doe niet ingewikkeld en geef alle medewerkers de mogelijkheid om te allen tijde zelf te besluiten of ze persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken."

Ster advertentie
Ster advertentie