Binnenland
AVROTROS

Ziggo zet Fox Sports Eredivisie mogelijk op zwart: 'We zitten vast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziggo zet Fox Sports Eredivisie mogelijk op zwart: 'We zitten vast'

Tv-aanbieder Ziggo zet Fox Sports Eredivisie mogelijk op zwart. "Ik wil onderhandelen, maar we zitten vast. Als zij niet anders gaan praten, gaan we 100% op zwart", zegt directeur Strategie van Ziggo, Robin Kroes, bij Humberto. 300.000 Ziggo-klanten die een abonnement op Fox Sports hebben kunnen die zender dan niet meer ontvangen.

Het hele gesprek van Robin Kroes van Ziggo en Humberto Tan

Video niet beschikbaar

Ziggo en Fox Sports moeten een nieuwe verbintenis aangaan, maar de twee komen er nu niet uit. Ziggo is het niet eens met de voorwaarde die Fox stelt. Andere tv-aanbieders zoals KPN en T-Mobile gingen deze nieuwe verbintenis 4 jaar geleden al aan. "Maar dat ging ook niet zonder slag of stoot", zegt Kroes.

Betalen voor niet-voetbalfans

Kroes wil zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel zitten, "maar op dit moment zitten we wel vast." Er zijn volgens hem twee dingen aan de hand: "We moeten 3 keer meer betalen dan we tot nu toe deden. Het gaat om dik 100 miljoen die we moeten afdragen voor live voetbal."

Kroes zegt nu alleen te betalen voor mensen die een Fox-abonnement hebben, maar nu in het nieuwe voorstellen moeten ze voor allé tv-klanten betalen aan Disney (red. Fox). 90 procent van onze klanten hecht hier geen waarde aan, want het zijn geen sportfans. Die zijn niet bereid om extra te betalen voor Eredivisie live voetbal. Daarom vinden wij het niet juist."

Reactie Fox Sports

Fox Sports laat in een reactie weten: "We willen de samenwerking graag voortzetten, op basis van dezelfde afspraken zoals die alweer vier jaar geleden (!) zijn gemaakt met de rest van de tv-aanbieders. Als Ziggo desondanks besluit om de Nederlandse clubs en hun supporters de rug toe te keren is dat uiterst teleurstellend, juist in een tijd waarin zij het al zo zwaar te verduren hebben."

"Wij blijven er samen met de clubs naar streven dat het Nederlandse voetbal toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Altijd, maar zeker in een tijd waar de stadions nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Voor de liefhebbers zijn er voldoende alternatieven waar het Eredivisievoetbal wel breed beschikbaar blijft, zoals bijvoorbeeld bij KPN en T-Mobile."

'Fox krijgt hele gezonde winst'

"Clubs krijgen in ons voorstel hetzelfde bedrag als ze eerder kregen", reageert Kroes op de reactie van Fox. "In ons voorstel krijgt Disney een hele gezonde winst. Dat vinden wij ook heel terecht. Maar wij gaan niet meer betalen dan wij nu doen. Dat voorstel ligt op tafel. Daar kunnen wij uitkomen vinden wij."

Kroes wil het op zwart gaan graag voorkomen. "We hebben een heel duidelijk aanbod gedaan. Wij willen dat onze klanten voetbal kunnen blijven zien, maar we kunnen niet teveel gaan betalen. Dat we ook voor die 3,5 miljoen klanten die niet van voetbal houden moeten betalen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie