Binnenland
BNNVARA

Weerstand groeit tegen uitbreiding Schiphol en Lelystad

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Weerstand groeit tegen uitbreiding Schiphol en Lelystad

Het moment van de waarheid voor vliegveld Schiphol en vliegveld Lelystad is aangebroken. De komende maanden wordt de toekomst bepaald van onze luchtvaart. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat de Amsterdamse luchthaven mag blijven groeien en dat Lelystad Airport wordt geopend. Maar de weerstand hiertegen groeit met de dag. Vanwege geluidsoverlast, maar ook de impact van vliegen op het klimaat en de stikstofdepositie. Suzanne Kröger van GroenLinks bespreekt dit in Vroege Vogels.

Voor de minister in januari met haar luchtvaartvisie komt, zal de commissie Remkes nog met nieuwe stikstofcijfers komen met betrekking tot Schiphol. Allereerst debatteert de Tweede Kamer maandag over een voorstel van GroenLinks. Wat die partij betreft maakt het kabinet het reizen per trein goedkoper en sneller, en het reizen per vliegtuig duurder.

Minder vliegen, meer treinen

De initiatiefnota 'luchtvaart op de rails' komt van GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. Volgens haar staat 'de maatschappelijke houdbaarheid van de vliegsector onder druk' in Nederland. Kröger stelt voor om de luchtvaart eerlijker te belasten. Onder meer via een kerosine-accijns. De opbrengsten zouden dan geïnvesteerd kunnen worden in alternatieven zoals de internationale trein. Verder zou Lelystad Airport niet opengesteld moeten worden voor vakantievluchten. Daarnaast stelt ze voor om een CO2-plafond vast te leggen voor de luchtvaart en een reductie pad naar 2050. Dit zou een prikkel moeten geven aan de industrie om te investeren in duurzame technologie zoals e-fuels.

Kabinetsplannen

Minister Cora van Nieuwenhuizen komt waarschijnlijk in januari met de Luchtvaartnota 2020-2050. Naar verwachting staat in dit plan dat het aantal vluchten op Schiphol met maximaal 8 procent mag groeien tot 540.000 starts en landingen per jaar. Als tegenprestatie moet de uitstoot van broeikasgassen en ook de geluidsoverlast meetbaar afnemen.

De opening van Lelystad Airport is verbonden met de kabinetsplannen voor Schiphol. Het vliegveld in Flevoland moet vluchten overnemen van Schiphol. Maar er is veel verzet tegen en hierdoor is de opening van 'Lelystad' al drie keer uitgesteld.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie