Binnenland
BNNVARA

Vergroen je tuin: leg een natuurvijver aan

foto: Vroege Vogels/Johannes7562foto: Vroege Vogels/Johannes7562
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergroen je tuin: leg een natuurvijver aan

Overstromende rivieren en ondergelopen straten: hoe hou je al dat water vast om de grond te wapenen tegen de kurkdroge zomers? Waterschappen en boswachters zijn dag en nacht bezig met deze problematiek en ook bij de burger ligt een taak. Door bijvoorbeeld een steenloze tuin met een vijver te creëren dat kan dienen als waterreservoir, vertelt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek, in Vroege Vogels.

tuin2

Sinds 2015 zet Stichting Steenbreek zich in om de leefomgeving te vergroenen. Dat doen zij samen met gemeenten, provincies, waterschappen, woningbouwcorporaties en andere betrokken maatschappelijke organisaties. Hun doel: zo min mogelijk stenen in tuinen, want elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt.

'Stenen eruit, groen erin'

Met meer groen in de tuin kan het water weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied. Roel van Dijk: " Je ziet dat juist in deze corona-tijd mensen veel meer gaan doen in hun tuin, dus nu is het moment om je tuin ook klimaatbestendig te maken. Stenen eruit, groen erin."

Naast die 'stenen eruit mentaliteit' is het aanleggen van een vijver natuurlijk ook een goede manier om water vast te houden. Let wel op: het liefst een vijver zonder vissen. Onderzoek van IVN Natuureducatie en RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) laat zien dat tuinvijvers een belangrijke rol spelen voor biodiversiteit in de stad. Niet alleen voor ernstig bedreigde amfibieënsoorten, maar juist ook voor veel voorkomende amfibieënsoorten zoals de bruine kikker en de kleine watersalamander.

Natuurlijke vijver

En dat is belangrijk, want met name de aantallen van deze soorten nemen de laatste jaren af. Een van de oorzaken van deze afname zijn vissen in de vijver. Zij eten immers de eitjes en larven van kikkers en salamanders op. Vissen zijn ook dol op watervlooien, die als voedsel dienen voor de andere vijverbewoners.

Als je dan een vijver aanlegt, is een natuurlijke vijver goed om meer dieren in de tuin te krijgen. Hoe ziet zo'n vijver eruit?

  • De vijver ligt minstens de helft van de dag in de zon.
  • er is minimaal één zacht glooiende oever, liefst aan de noordzijde voor optimale zonnewarmte.
  • amfibieën kunnen de vijver gemakkelijk verlaten (glooiende oever, een boomstronk, ruwe stenen). Lukt dat niet, maak dan een kikkertrap.
  • zorg voor verschillende dieptes: een dieper gedeelte (80-120 cm) waar dieren kunnen overwinteren en een ondiep, sneller opwarmend deel waar de kikkers hun eieren kunnen afzetten en de larven zich kunnen ontwikkelen.
  • plant voldoende waterplanten: zij zorgen voor zuurstof en beschutting.
  • Houd de vijver visvrij: vissen eten de eitjes en larven van de amfibieën.
  • zorg ook in de tuin voor 'rommelhoekjes' waar amfibieën kunnen schuilen en overwinteren. Bijvoorbeeld houtblokken, losse stenen of snoeihout met blad ertussen.
  • Wacht rustig af wat er komt: zet niet zelf dieren uit in de vijver
{youtube url="https://www.youtube.com/watch?t=6&v=EdKqIZ7PlVM&feature=youtu.be" start="false"}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie