Binnenland
NOS

Voedselbos is razendpopulair: maar hoe begin je er een?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedselbos is razendpopulair: maar hoe begin je er een?

Het kabinet wil dat er in Nederland de komende jaren duizend hectare aan voedselbossen wordt aangelegd. Tien jaar geleden bestond het woord nog niet en inmiddels zijn er honderden voedselbossen in Nederland. Waarom is voedselbos plots populair?

Bosbouw-expert Malika Cieremans is pionier op het gebied van voedselbossen in ons land. "Het fenomeen is hard aan het groeien", vertelt zij in Met het Oog op Morgen. Daar heeft ze een verklaring voor: "Voedselbossen komen tegemoet aan de behoefte van natuurinclusieve voedselproductie en de wens van zelfvoorzienend leven."

Wat is een voedselbos?

Steeds meer mensen willen voedselbossen aanplanten. Daarvoor is minimaal een halve hectare grond nodig. "Een voedselbos is een bos met voedselproducerend gewassen waarin je een natuurlijk bos nadoet met verschillende lagen", aldus Cieremans. Zij geeft cursussen om voedselbossen aan te leggen. En die zijn telkens snel volgeboekt. Net als het kabinet stimuleren ook veel provincies de aanplant van voedselbossen.

In een doorsnee bos in Nederland is voor mensen weinig te eten, tenzij je van eikels en beukenootjes houdt. Voedselbossen worden aangeplant met bomen en struiken die zijn te oogsten. "De meeste van onze huidige bossen zijn bomenakkers. We hebben weinig echte oude bossen die divers zijn. Voedselbossen zijn vormen van eetbare natuurbossen met hoge waardes van biodiversiteit."

Ook voor boeren interessant

Voor boeren is voedselbos volgens Cieremans ‘een verdienmodel van de toekomst'. In de bossenstrategie van minister Carola Schouten wordt de verwachting uitgesproken dat boslandbouw – zogeheten agroforestry – met duizenden hectares gaat groeien de komende jaren. Boeren kunnen walnoten gaan kweken of andere vruchtdragende bomen en struiken.

Hoe begin ik een voedselbos? Beluister het gesprek met Malika Cielemans in NOS Met het Oog op Morgen

Beluister hier het gesprek met Malika Cielemans in NOS Met het Oog op Morgen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie