Binnenland
KRO-NCRV

Voedselbos: een leuk hobbyproject of echt een nieuwe manier van akkerbouw?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedselbos: een leuk hobbyproject of echt een nieuwe manier van akkerbouw?

'Zorg voor de wereld, zorg voor de mens en zorg voor elkaar.' Dat zijn de pijlers waarop een zogenoemd voedselbos gebouwd wordt. Maar is dit alleen een leuk hobbyproject of echt een nieuwe manier van akkerbouw? NPO Radio 1-verslaggever Maarten Bleumers gaat op zoek naar het antwoord op die vraag in Verhalen van Spraakmakers.

Ouwe Syl, dat gebied was tot een paar weken geleden een rommelig bosperceeltje in het noorden van Friesland. Jan de Vries kijkt zo’n beetje uit op dat bos en dacht, daar kan ik wat mee. Nu ziet hij zijn idee van een voedselbos werkelijkheid worden.

Verhalen van Spraakmakers: Het wel en wee van voedselbos Ouwe Syl - deel 1

De jaren 2019 en 2020 zijn voor het voedselbos in Nederland jaren waarin het opeens snel gaat: van idealisme naar realiteit en schaalvergroting. Maar in Noord-Friesland ziet en hoort verslaggever Maarten Bleumers dat ze vooral nog bezig zijn het voedselbos op te bouwen.

Verhalen van Spraakmakers: Het wel en wee van voedselbos Ouwe Syl - deel 2

Twee zaterdagen geleden, op een druilige ochtend kreeg Jan de Vries voor het eerst hulp van een groep vrijwilligers. Allemaal mensen mensen uit Oude Bildtzijl en omstreken die van het voedselbos een succes willen maken.

- 24B Ouwe Syl - afl 3

Zomaar alles planten mag niet, voor omgehaalde bomen geldt een herplant-plicht en beesten kunnen het proces stil leggen. Het wel en wee van Ouwe Syl gaat met vallen en opstaan vanwege een woud aan regelgeving, vertelt Jan de Vries.

Verhalen van Spraakmakers: Het wel en wee van voedselbos Ouwe Syl - deel 4

Bij de aanleg van een voedselbos mag water niet ontbreken, want dat hoort bij een goed ecosysteem. Maar een kuil graven en denken dat je dan een paddenpoel hebt? Hier loopt Jan de Vries tegen weerbarstige natuur aan.

Verhalen van Spraakmakers: Het wel en wee van voedselbos Ouwe Syl - deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie