Binnenland
AVROTROS

Stoptober: 'De eerste effecten van stoppen met roken merk je al na twintig minuten'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoptober: 'De eerste effecten van stoppen met roken merk je al na twintig minuten'

Stoptober, 28 dagen lang stoppen met roken samen met ruim 50.000 andere Nederlanders. Het is natuurlijk nog mooier als je het na die 28 dagen dan ook nog volhoudt. Want pas na vijftien jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Het doel van Stoptober is dan ook om blijvend te stoppen. Stoptober is ondertussen een landelijke actie geworden. Op 1 oktober is de zevende editie van start gedaan. Maar wanneer merk je de eerste effecten? En ben je na 28 dagen van je verslaving af?

Esther Croes van het Trimbos-Instituut in Stax&Toine: "Zeventig procent van de mensen die meedoet aan Stoptober houdt het vol tot het einde."

'De eerste effecten merk je al heel snel'

Croes: "De eerste effecten merk je al heel snel. Na twintig minuten dalen je bloeddruk en hartslag. Na 24 uur beginnen je longen aan de grote schoonmaak en na twee dagen is de nicotine al uit je lijf verdwenen, waardoor je beter ruikt en proeft."

Ondanks dat de eerste effecten snel merkbaar zijn, ervaar je de grootste gezondheidsvoordelen als je langdurig, het liefst natuurlijk voor altijd, stopt met roken. Want na tien jaar is het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd en na vijftien jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Judith Boeije is afgelopen jaar gestopt met roken met behulp van Stoptober en is daar nog elke dag heel erg blij mee. "Ik voel me echt duizend keer beter. Ik voel me fitter dan ooit en ik ruik en proef alles nu een stuk beter."

Roken als gewoonteverslaving en ontstresser

Stoppen met roken is een moeilijke stap en vraagt om veel doorzettingsvermogen. Je hoort vaak dat mensen die stoppen met roken nogal chagrijnig kunnen worden. Croes: "Op de tweede en derde dag is onttrekking van nicotine het ergst. Dan kun je behoorlijk chagrijnig worden, snel geïrriteerd of zelfs lichamelijke verschijnselen ervaren, zoals zweten en trillen."

Dat is na een week wel voorbij, maar is 28 dagen stoppen met roken dan wel genoeg om van je verslaving af te komen? "Het probleem van een rookverslaving is dat er twee typen facetten aan zitten: de nicotineverslaving en de gewoonteverslaving", zegt Croes.

"Na 28 dagen is het wel duidelijk dat je zonder nicotine kunt. Het risico daarna zit hem in de stressmomenten. Dan komt vaak de drang naar die sigaret terug, omdat het je rust gaf." Daarom kun je de app van Stoptober ook nog na die 28 dagen gebruiken.

Ook Boeije kan dat beamen. "Mijn kat is onlangs plots overleden en dat had een goed moment voor een sigaret geweest. Als je je verveelt of niet lekker in je vel zit, stak je vroeger snel een sigaret op. Daar moet je nu iets anders op verzinnen."

Een goede voorbereiding is het halve werk

Boeije bereidde zich vanaf april al voor op haar stoppoging met Stoptober. "Ik heb eerst voor mezelf bedacht hoe ik het aan wilde pakken. Ik heb me er in mijn hoofd goed op voorbereid en bedacht wat ik in de tijden ging doen als ik normaal een sigaret op zou steken. Zo heb ik een nieuwe hobby gevonden: diamond painting."

Ook vertelde Boeije aan iedereen dat ze wilde stoppen met roken, zodat ze niet zomaar stiekem een sigaret op kon steken. En met succes. Een jaar later is ze nog steeds helemaal rookvrij.

Croes geeft als extra tip om van tevoren het hele huis af te struinen naar sigaretten. "Maak ze allemaal onbruikbaar, door ze in water te dopen en gooi desnoods alle asbakken weg."

'Steun van andere stoppers werkt echt'

Onderzoek van het AMC toont aan dat het slagingspercentage van stoppen met roken tijdens Stoptober vijf keer zo hoog is als bij een 'gewone' stoppoging. Ook voor Boeije lukte eerdere stoppogingen niet, maar met behulp van Stoptober wel. Waarom lukt het dan wel?

Daar heeft Croes van het Trimbos-Instituut wel een verklaring voor: "Je bent niet de enige. De rest is ook op de zoveelste dag chagrijnig. Je krijgt via de Stoptober-APP op de juiste momenten een bericht ter ondersteuning. Als meerdere mensen hetzelfde traject doorlopen, kun je daar met elkaar over sparren."

Dat heeft Boeije ook zo ervaren. "De Stoptober-APP heeft mij heel erg geholpen. Bij iedere mijlpaal, al is het dat je één dag gestopt bent met roken, kreeg ik een medaille. Ook is er een Facebookpagina met mensen die meedoen en mensen van voorgaande jaren. Als je het even niet meer ziet zitten, kan je een bericht plaatsen en krijg je reacties als 'zet hem op'. Dat heeft mij heel erg gesteund."

Ook laat de app zien hoeveel geld je al hebt bespaard door niet te roken. Boeije gebruikt de Stoptober-APP nog steeds, ondanks dat ze al een jaar is gestopt. "Ik kreeg vorige week het bericht van 'Je bent een jaar rookvrij'. Dat maakt me dan echt weer trots."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie