Binnenland
AVROTROS

Verhuurder houdt onterecht borg in: hier heb je als huurder recht op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhuurder houdt onterecht borg in: hier heb je als huurder recht op

Steeds meer malafide verhuurders maken misbruik van tijdelijk huurcontracten. Ondanks dat de woning keurig wordt achtergelaten, houden zij torenhoge bedragen borg in en blijven vervolgens onbereikbaar. Waar heb jij als huurder recht op? Glenn Kerver, vastgoed advocaat bij GMW Advocaten geeft in Blok&Toine het antwoord op de belangrijkste vragen.

Vaak gaat het om een bedrag van honderden tot duizenden euro's. "In de regel vragen verhuurders vaak een of twee maanden huur als borg. Dat is afhankelijk van de categorie woonruimte", legt Kerver uit.

Krijg je je borg niet terug terwijl je alles keurig hebt achtergelaten? Dan moet je als huurder vaak een advocaat inhuren en dat is al gauw heel kostbaar. Kerver: "Verhuurders weten dat de stap naar de rechter te groot is en maken daar misbruik van."

Wat zijn mijn rechten als verhuurder?

"De borg is voor één ding bedoeld: als waarborgsom. De woning wordt geacht om in dezelfde staat te zijn als wanneer de huurder de woning betrekt. Heb jij daar als huurder aan voldaan? Dan heb jij recht op het restantbedrag van de borg. Helaas ziet de niet-professionele verhuurder de borg als een mooie bonus."

Binnen welke termijn moet ik mijn borg terugkrijgen?

"Binnen een redelijke termijn. Dat is vaak vastgelegd in de overeenkomst en is over het algemeen binnen één of twee maanden. Sommige verhuurders nemen in de overeenkomst op dat zij voor de grote schoonmaak een schoonmaakploeg inhuren en wordt dat van de borg afgetrokken. Wel moet dat dus in de overeenkomst zijn vastgelegd, voordat de verhuurder dat bedrag daadwerkelijk in mag houden."

Vaak grijpt de verhuurder een bepaalde schade aan om de borg in te houden. Geldt ook hier de regel 'wie eist, bewijst'?

"Die regel gaat hier zeker op, maar de verhuurder heeft het geld vaak al. Dat zorgt ervoor dat hij een hele goede positie heeft. Normaal gesproken zou de verhuurder eerst aan moeten tonen dat er schade is, maar het geld is in dit geval al binnen, dus de verhuurder maakt zich nergens druk om. Vooraf borg betalen maakt dat de verhuurders een machtspositie hebben."

Welke stappen kan ik als huurder nemen als de borg onterecht wordt ingehouden?

"Het vervelende is dat je eigenlijk niets kunt doen. Zonder een vonnis kun je niets afdwingen. De enige route is de verhuurder in gebreken stellen, dagvaarden en naar de rechter stappen. Maar de kosten van dat hele stappenplan wegen vaak niet op tegen opbrengst, tenzij je het hebt over een borg van 3000 euro en je voor een hele goedkope procedure kiest."

Wat je wel kunt doen is aankloppen bij een stichting, zoals Stichting !WOON die bereid zijn om voor jou te procederen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik als huurder goed voorbereid ben op deze situatie?

"Zorg dat alles goed wordt vastgelegd. Dat is ook in belang van de verhuurder zelf. Wees scherp bij de inspectie. Eis dat er foto's worden gemaakt en maak zelf ook foto's. Als je allebei foto's hebt waar geen discussie over mogelijk is. Let goed op of de schoonmaakkosten in de overeenkomst zijn opgenomen en lees het huurcontract altijd van A tot Z goed door."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie