Binnenland

Martin van Rijn: 'Verhuurdersheffing moet worden afgeschaft'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin van Rijn: 'Verhuurdersheffing moet worden afgeschaft'

"De verhuurdersheffing afschaffen is dé maatregel om alles weer een beetje in balans te brengen", zegt Martin van Rijn oud-minister en voorzitter van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes bij Spraakmakers.

Van Rijn werd in maart nog ingevlogen om de taken van toenmalig minister van Medische Zaken Bruno Bruins over te nemen, sinds juli is hij voorzitter van Aedes, de vereniging van zo'n driehonderd woningcorporaties. "Ook corporaties willen huren laag houden omdat we ons realiseren dat mensen die in onze huizen zitten ieder dubbeltje moeten omdraaien. Een tijdje terug is er een afspraak gemaakt tussen de Woonbond en woningcoöperaties om de huren niet verder te laten stijgen dan de inflatie, maar de inflatie is hoog. Dat betekent dat de kosten die gemaakt worden voor het onderhoud van woningen ook hoog ligt."

Structureel

"Er is iets structureels aan de hand. De verhuurdersheffing is als een soort belasting voor woningcoöperaties ingevoerd, in crisistijd best te begrijpen", zegt Van Rijn die ten tijden van die invoering zelf met de Partij van de Arbeid in het kabinet zat.

"Daardoor staat nu een structureel tekort dat ofwel doorgerekend wordt naar de huurder, ofwel je verduurzamingsplan gaat er aan onderdoor." Het huidige stelsel is slecht voor de volkshuisvesting en voor jonge mensen en middeninkomens die nu op een woningmarkt terecht komen waar helemaal geen plek is, legt Van Rijn uit.

Woningmarkt

Cijfers over de woningmarkt laten al langer een somber beeld zien. Daar kwam recentelijk een recordstijging van de gemiddelde huur bij van 2,9 procent - de hoogste stijging in zes jaar - en de hoogste stijging van WOZ-waarde in jaren van 7,8 procent gemiddeld. In Rotterdam steeg de woningwaarde met zelfs 16 procent en in Amsterdam met ruim 11 procent. In de hoofdstad stegen huizenprijzen sinds 2014 met 64 procent.

Daarom is het volgens Van Rijn noodzakelijk om de verhuurdersheffing af te schaffen. "Dat is dé maatregel om de alles weer een beetje in balans te brengen. Per woning draag je nu vier maanden huur af, dat kun je niet gebruiken om verhuren te matigen of investeringen te doen. Ik geloof dat iedereen wel ziet dat het moet gebeuren. Dit kabinet lijkt vooral te zeggen: dat moet maar in het volgende kabinet. Sociale verhuurders willen graag betaalbare woningen bouwen en onderhouden, maar dan moet wel dit gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie