Binnenland
AVROTROS

Malafide verhuurders houden onterecht borg in: 'Laat het er nooit zomaar bij zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Malafide verhuurders houden onterecht borg in: 'Laat het er nooit zomaar bij zitten'

Huurders moeten beter worden beschermd tegen malafide verhuurders die een onacceptabel hoge borg vragen en die vervolgens - onterecht - niet teruggeven. Dat vindt Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks. Als huurder moet je met flink wat bewijs komen, wil je een rechtszaak tegen de verhuurder winnen.

Dat merkte ook Samuel van Gelder. Hij huurde een kamer voor 1750 euro per maand in Amsterdam-Noord en moest 2000 euro borg betalen. Toen hij wegens ongewenst gedrag van de verhuurder de kamer wilde verlaten en het netjes achterliet, kreeg hij zijn borg toch niet terug, vertelt hij in Stax&Toine. Wat zijn jouw rechten als huurder?

'Geen gehoor, geen borg terug'

De verhuurder was niet bij het gesprek, maar belde acht dagen nadat Van Gelder vertrokken was dat het een grote bende was, dat er schade was en dat hij naar zijn borg kon fluiten. Daar liet Van Gelder het natuurlijk niet bij zitten.

"Ik had foto's gemaakt van hoe ik alles had achtergelaten, omdat ik het niet vertrouwde. De eerste stap is dan afspreken met de verhuurder om samen te kijken naar de schade in de woning, maar daar kregen we geen gehoor op."

Daarna schakelde Van Gelder een incassobureau in. Zij stuurden in een aangetekende brief dat hij zijn borg terug eiste, maar ook daar kregen zij geen reactie op. "Dan is de volgende stap een rechtszaak en dan betaal je 1500 euro."

Rechtszaak

Dat zag van Gelder eigenlijk niet zo zitten. Totdat Stichting !WOON in beeld kwam. "De verhuurder heeft de borg nog bij zes anderen na mij ingehouden. Zij hebben contact opgenomen, vertelden dat zij bij Stichting !WOON een zaak hadden lopen en vroegen of ik mee wilde doen."

En met succes. Twee jaar na dato hebben zij een rechtszaak tegen de verhuurder gewonnen. Van Gelder moet in totaal 3300 euro terugkrijgen en heeft tot nu toe 1200 euro ontvangen.

'Borg mag enkel worden ingehouden voor schade'

Gert-Jan Bakker van Stichting !WOON, dat hulp biedt aan huurders, ziet veel van dit soort klachten binnenkomen. "Er zijn wettelijke bepalingen voor borg. Het is geld dat de huurder in bruikleen geeft. De verhuurder mag dat geld verrekenen bij een huurachterstand of wanneer er aantoonbaar schade is toegebracht aan de woning."

Helaas is het voor sommige verhuurders een goed verdienmodel om borg achter te houden. Omdat het de huurder vaak veel geld, tijd en juridische acties kost om dat geld terug te krijgen, laten huurders het er vervolgens vaak bij zitten.

"Als huurder moet je het er nooit bij laten zitten", zegt Bakker. "Het is jouw geld en als de verhuurder het achterhoudt, is het diefstal. Doe een schriftelijk verzoek van waarborgsom en schakel een deurwaarder in. Als de verhuurder hardnekkig blijft dan moet je naar de kantonrechter gaan."

'Maak een rapport op voordat je in de woning gaat'

Op dit moment ligt de handhaving dus bij de huurder zelf en moet de huurder in actie komen om zijn of haar geld terug te krijgen. "Daar moet een ander model voor worden bedacht", zegt Bakker.

Dat vindt ook Paul Smeulders van GroenLinks. "Zorg ervoor dat huurders na afloop van hun huurcontract gewoon hun borg teruggestort krijgen. Dat kan door de borg op een onafhankelijk derde rekening te storten, zoals ze in Engeland doen. Dan moet de verhuurder aantonen dat er echt iets mis is aan het huis voordat de borg mag worden ingehouden."

Als je een huurwoning betrekt, moet je samen met de verhuurder door de woning en wordt een inspectierapport opgemaakt. Alles wat op dat moment beschadigd is wordt in het rapport beschreven.

Als je dan uit de woning gaat, loop je opnieuw met de verhuurder door de woning met de lijst erbij. Bakker: "Als er in de tussentijd echt aantoonbaar schade is berokkend, mag de borg worden gebruikt. Voor slijtage aan de woning doordat je er woont, betaal je huur en dat mag niet via de borg worden ingehouden."

Uitzending Radar

In de Radar tv-uitzending van maandag 16 november is Paul Smeulders van GroenLinks te gast in de studio en vertelt hij welke pragmatische oplossing hij heeft bedacht. Om 20.30 uur op NPO1.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie