Binnenland

Een jaar na het overlijden Johan Cruijff nog steeds kippenvel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na het overlijden Johan Cruijff nog steeds kippenvel

Waar was jij, een jaar geleden toen je door het nieuws werd overvallen dat voetballegende Johan Cruijff was overleden? De mannen van Bureau Sport weten het nog precies. Ze blikken terug op die dag en op een Nederland 365 dagen zonder Cruijff. Krijgt hij van ons de eer die hem toekomt?

Het is precies een jaar geleden dat Johan Cruijff is overleden. Meteen na de bekendmaking trokken hordes fans naar Betondorp, de volksbuurt in Amsterdam waar de legendarische nummer 14 opgroeide. Wekenlang kwamen mensen rouwen en bloemen leggen. En nog steeds trekt de buurt veel belangstellenden.

Jozephine Trehy nam een kijkje in de volksbuurt. Nog steeds worden veel bloemen en kransen neergelegd:

Video niet beschikbaar

"Ik krijg er weer kippenvel van." De mannen van Bureau Sport, Frank Evenblij en Erik Dijkstra, weten nog precies waar ze waren op het moment dat het nieuws bekend werd. Met correspondent in Barcelona Edwin Winkels blikken ze terug op het overlijden van Cruijff. Winkels kwam destijds tegelijkertijd met Cruijff naar Barcelona. Ze kenden elkaar goed.

Een jaar zonder de legendarische nummer 14:

Een jaar na het overlijden van Johan Cruijf

Johan Cruijf: de voetballer

Cruijf werd op 25 april 1947 geboren in het Amsterdamse Betondorp. Vanaf zijn zesde jaar trainde Cruijff al bij Ajax mee. Pas op zijn tiende verjaardag kon hij officieel lid van de Amsterdamse voetbalclub worden. Op 15 november 1964 maakte Cruijff als zeventienjarige zijn officiële debuut in het eerste elftal van de club.

Hij speelde uiteindelijk van 1964 tot 1973 in Amsterdam. Daarna kwam hij uit voor onder andere FC Barcelona (1973-1978), Los Angeles Aztecs (1979), Washington Diplomats (1980), Levante, weer Ajax (1981-1983) en Feyenoord (1983-1984).

Voor het Nederlands elftal kwam Cruijff 48 keer in actie. Hij scoorde in die wedstrijden 33 keer. Met Oranje verloor de voetballer de WK-finale van 1974.

Johan Cruijff: de trainer

Ook als trainer was Cruijff succesvol. Met Ajax won hij twee keer de KNVB-beker en in 1987 de Europa Cup II. Dat herhaalde hij twee jaar later met FC Barcelona. In Catalonië bouwde hij aan een Dream Team, waarmee hij vier landstitels op rij veroverde en in 1992 voor het eerst in de clubgeschiedenis beslag legde op de Europa Cup I.

Zowel in 1990 als in 1994 werd Cruijff genoemd om Nederland als bondscoach te leiden bij het wereldkampioenschap. Zover kwam het niet, tot ergernis van een aantal bepalende spelers.

Trending Vandaag: Johan Cruijff

Ook op social media was Cruijff de hele dag trending. Check hier wat er zoal gezegd werd.

Ster advertentie
Ster advertentie