Binnenland
AVROTROS

'De Hollandse pot heeft ons een minderwaardigheidscomplex gegeven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Hollandse pot heeft ons een minderwaardigheidscomplex gegeven'

De Hollandse pot. Als je vraagt wat dat is, komen veel mensen waarschijnlijk niet verder dan stamppot of erwtensoep. Maar onze keuken heeft zoveel meer in zich. Dat vertelt Joris Lohman als de Optimist in Radio EenVandaag. "We hebben een minderwaardigheidscomplex over ons eten en dat is niet nodig."

Lohman houdt zich voor organisatie Food Hub bezig met voedseleducatie. Samen met anderen uit de Nederlandse culinaire wereld laat hij dan ook graag zien dat 'de Hollandse pot' meer te bieden heeft dan je misschien denkt.

Trots zijn mag

Volgens Lohman mogen we wel wat trotser zijn op onze eetcultuur. "Ik denk dat er een klein minderwaardigheidscomplex leeft rond de Nederlandse keuken. Als je het mensen vraagt komen ze bij pannenkoeken, poffertjes of die stamppot." Volgens Lohman is er meer dan alleen dat. "Dat was er al, maar wat we onder de aandacht willen brengen is: kunnen we niet zorgen dat er meer komt?"

Samen met chef Joris Bijdendijk organiseerde Lohman een symposium voor 'lowfood': de internationale benaming waarmee de heren kwamen voor het voedsel uit de lage landen. "Wij benaderen de verandering in de keuken vanuit de haute cuisine: wat doen chefs in restaurants? Vroeger zag je al dat het zo begon: aan het hof werd de eetcultuur gezet en dat werd overgenomen door mensen thuis."

Keuken van innovatie

En in de Nederlandse restaurantwereld gebeurt een hoop, vertelt Lohman. "Er is echt iets aan het bruisen. Voor de nieuwe generatie Nederlandse chefs komt ook steeds meer aandacht." Op internationaal gebied staan 'we' ook steeds hoger aangeschreven. "De Amsterdamse restaurantscene is van alle grote steden, na die van Londen, nu misschien wel de meest spannende en innovatieve."

Met het initiatief van lowfood hoopt Lohman dat de Nederlandse keuken er echt een van innovatie wordt. "Een eetcultuur is continu in beweging. Stamppot is bijvoorbeeld pas de laatste vijftig of zestig jaar een echt gerecht. Het is maakbaar."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie