Binnenland
NOSNTR

Mobieltjes niet meer toegestaan in basisschoolklassen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Mobieltjes niet meer toegestaan in basisschoolklassen

Het kabinet wil dat er ook geen mobieltjes meer worden toegestaan in klassen op basisscholen en in het speciaal onderwijs. Stefan van der Stigchel is hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit Utrecht en vertelt meer bij Nieuws en Co.

Mobieltjes nu ook niet meer toegestaan in basisonderwijs

Aandacht op één ding tegelijk

"Ik vind het goed nieuws. Ik denk dat we al langer weten wat de invloed is van dit soort telefoons op de aandacht, en die aandacht is juist nodig op scholen", benoemt van der Stigchel. "Het lijkt me heel belangrijk dat we hier al ingrijpen. We weten dat je je aandacht maar op één ding kan richten. En als je wordt afgeleid, wordt je informatie minder goed opgeslagen."

'Vroeg ingrijpen is belangrijk'

Scholen moeten een plek zijn waar je zo min mogelijk afgeleid wordt, vertelt van der Stigchel. "We weten dat de controle over de aandacht in de frontaalkwab in je brein zit. Die ontwikkelt zich langzaam vergeleken met andere hersengebieden."

"De mate waarin je afgeleid wordt, dat wordt beïnvloedt door de mate waarin je frontaalkwab ontwikkeld is. Die is ontwikkeld als je rond de 21 jaar bent", aldus van der Stigchel. Het is dus belangrijk om vroeg in te grijpen. "Die smartphone is zo aantrekkelijk. We hadden gehoopt dat er een generatie is die hiermee zou opgroeien en op een gezonde manier mee om zou gaan. Maar ik denk dat dat een naïeve gedachte is geweest", eindigt van der Stigchel.

item universiteit

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie