Binnenland

Dit zijn de opvolgers van Rajoy en Puigdemont

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de opvolgers van Rajoy en Puigdemont

De gemoederen liepen het afgelopen jaar hoog op tussen Spanje en Catalonië. Er werd een referendum gehouden waarin de Catalanen zich uitspraken voor onafhankelijkheid, waarop Madrid de macht in de regio overnam.

De hoofdrolspelers van toen, premier Rajoy van Spanje, en de Catalaanse president Puigdemont, zijn inmiddels van het toneel verdwenen. Vandaag hebben hun opvolgers voor het eerst met elkaar gepraat.

In NOS Met het Oog op Morgen vertelt correspondent Edwin Winkels wat we kunnen verwachten van de Spaanse premier Sánchez en de Catalaanse leider Torra.

Pedro Sánchez

"Hij wil geen agenda hebben tijdens het gesprek. Sánchez zegt: laten we gewoon over alles praten. Het is wel duidelijk dat hij niet wil luisteren naar de roep om onafhankelijkheid die Torra nog steeds heeft. Maar hij wil wel praten over wat er mogelijk is om Catalonië iets meer zelfbestuur te geven.

Rajoy wilde nooit praten, dus dit is een verbetering. Sanchez heeft de hand gereikt en wacht nu af of de Catalanen die willen aannemen. In de krant is een enquête gepubliceerd waarin staat dat nog maar 21 procent van de mensen de keiharde weg naar een republiek wil. Inmiddels zegt 62 procent: laten we praten, laten we onderhandelen voor een eigen plaats binnen Spanje."

Joaquim Torra i Pla

Torra wordt een beetje beschouwd als marionet van Puigdemont, die vanuit Duitsland nog probeert om Catalonië te leiden. Hij heeft het voor elkaar gekregen om Torra tot nieuwe premier van Catalonië te laten verkiezen.

Torra komt met een duidelijke boodschap naar het gesprek: hij staat nog steeds voor de onafhankelijkheid. Hij wil het niet hebben over investeringen in Catalonië om het volk tevreden te stemmen.

De clash van vorig jaar kent nog steeds alleen maar verliezers. Puigdemont heeft de Catalanen gek gemaakt en Rajoy is ongelooflijk star geweest. We mogen hopen dat met dit eerste gesprek alles een beetje dichter bij elkaar komt."

Ster advertentie
Ster advertentie