Binnenland
NOS

Tweederde jonge vrouwen lastiggevallen op straat: 'Neemt pas af als omgeving negatief reageert op gedrag man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweederde jonge vrouwen lastiggevallen op straat: 'Neemt pas af als omgeving negatief reageert op gedrag man'

Twee op de drie jonge vrouwen (van 12 tot 25 jaar) zijn tussen 2020 en 2021 lastiggevallen op straat. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat straatintimidatie voor het eerst landelijk heeft onderzocht. De helft van de meisjes en vrouwen werd ongewenst nagefloten of nageroepen op straat. Een kwart werd zelfs achterna gelopen of achtervolgd. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met criminoloog Tamar Fischer.

Jonge vrouwen krijgen het vaakst te maken met nafluiten, gesis of geroep. Een derde van de vrouwen naar wie gesist of gefloten is, voelde zich op het moment dat het gebeurde onveilig of bang. Van de vrouwen die werden achternagezeten of achtervolgd, ervoer 85 procent gevoelens van angst en onveiligheid.

Onacceptabel

Het onderzoek laat ook zien wat jonge vrouwen doen als zij op straat worden lastiggevallen. Een meerderheid (64 procent) negeert het. Ook komt het voor dat zij gezelschap zoeken of iemand bellen (37 procent). Eén op de vijf vrouwen pakt een 'verdedigingswapen', zoals sleutels, deodorant of pepperspray.

"Het is iets van alle tijden, maar het is de afgelopen jaren wel veel zichtbaarder geworden", zegt Fischer. "Ook omdat er meer aandacht voor is. Toen we in 2017 het eerste grootschalige onderzoek deden naar straatintimidatie, viel het ons op dat vrouwen vaak zeiden: het hoort bij het leven, we zijn het gewend en we moeten er maar mee dealen. Vier jaar later zijn de cijfers niet afgenomen, maar veel meer vrouwen noemen het onacceptabel gedrag."

Beloning

"Straatintimidatie is een gedraging die voortkomt uit een cultuur die wij met elkaar in stand houden. Er wordt weinig tegen gedaan, het wordt geaccepteerd en sterker nog, de mannen worden beloond. Ze krijgen status in de groep en hebben het gevoel dat ze macht hebben over de meisjes op straat. Pas als die beloning verdwijnt en mensen om deze man heen negatief reageren op het gedrag, kan het cijfer dalen", zegt Fischer.

"Het is niet alleen het naroepen van die ene man, maar vrouwen hebben continu een gevoel van onzekerheid op straat. Een vrouw heeft altijd in haar achterhoofd: wat is de volgende stap, waar gaat dit heen, gaat dit escaleren? Dat besef is er bij heel veel mannen heel lang niet geweest."

r1jn straatintimidatie

Ster advertentie
Ster advertentie