Binnenland

Omstreden Bolsonaro wint eerste ronde verkiezingen Brazilië

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden Bolsonaro wint eerste ronde verkiezingen Brazilië

In Brazilië heeft de omstreden politicus Jair Messias Bolsonaro (63) de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. De uiterst rechtse Bolsonaro kreeg 46,3 procent. Omdat de winnaar minder dan de helft van de stemmen heeft gehaald, volgt eind oktober een tweede ronde.

Daaraan doen geen dertien kandidaten mee zoals nu het geval was, maar slechts twee. Bolsonaro's tegenstander is dan de linkse kandidaat Fernando Haddad van de Arbeiderspartij. Die haalde in de eerste ronde 29 procent van de stemmen. De winnaar wordt de opvolger van de huidige president Michel Temer.

Haddad zei nadat het duidelijk was geworden dat Bolsonaro heeft gewonnen dat de democratie in Brazilië in gevaar is. Hij riep op tot nationale eenheid om zijn tegenstander te verslaan.

Impopulair

Jair Messias Bolsonaro leidde in alle peilingen voorafgaand aan de verkiezingen van zondag, maar de verwachtingen waren dat hij ergens hoog in de 30 procent bleef steken. Vorige maand overleefde hij een aanslag. Een man stak hem met een mes in zijn buik. Hij bracht vanmiddag zijn stem uit vergezeld door een verpleegster.

Bolsonaro heeft zijn aanhangers beloofd criminaliteit en corruptie keihard aan te pakken. Hij wordt ook wel de 'Tropische Trump' genoemd en is omstreden vanwege bijvoorbeeld zijn standpunten over homoseksualiteit en het invoeren van de doodstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie