Binnenland
BNNVARA

Opvangcentra worden overspoeld met zielige dieren

foto: Vroege Vogels/Kevin van den Hovenfoto: Vroege Vogels/Kevin van den Hoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvangcentra worden overspoeld met zielige dieren

Dierenopvang 'De Toevlucht' in Amsterdam Zuidoost draait overuren. Ambulances rijden af en aan. Terwijl opvangcentra overspoeld worden komt er door de coronacrisis ook minder geld binnen. Gerrit Zandt en Xandra Asselbergs vertellen in Vroege Vogels hoe de overspoelende centra voorkomen kunnen worden.

dierenopvang

Meer dan normaal in het voorjaar rukken de dierenambulances uit. Doordat veel Nederlanders thuiswerken en vaker ommetjes maken in de natuur, is er meer oog voor de natuur en worden zielige dieren dus sneller opgemerkt, verklaart Zandt.

Niet alle dieren hoeven naar de opvang

'De Toevlucht' heeft te maken met een enorme aanloop van dierenambulances, want sommige opvangcentra in de buurt kunnen de toestroom niet meer aan en sturen de ambulances door naar Zuidoost, wat bekend staat als de grootste in de regio.

Vooral jonge haasjes en vogels belanden vaak onterecht in de opvang. Mensen zien een jong vogeltje liggen en denken dat het hulp nodig heeft, maar het is heel normaal dat jongen voordat ze uitvliegen eerst een paar dagen op de grond gevoed worden. Ze hoeven dus niet naar de opvang gebracht te worden.

Kijk of luister altijd of er een volwassen vogel in de buurt is. Dit is in een natuurlijke omgeving bijna altijd het geval. Is het dier aangevallen of beschadigd, of ligt het midden op straat? Dan kun je de dierenambulance bellen en kan het dier in de opvang weer aansterken.

Geen giften of stagiaires

Daarnaast valt een groot deel van de inkomsten van de opvangcentra weg ten gevolge van de coronacrisis. Dit komt omdat evenementen zijn afgelast waardoor opvancentra geen donaties meer kunnen ophalen. Ook huis-aan-huis collecte kan niet meer doorgaan en open dagen moeten worden geannuleerd. Een groot deel van de giften valt dus weg.

Daarnaast kunnen stagiaires en kwetsbare vrijwilligers hun werk niet meer doen, waardoor ook arbeidskracht wegvalt. Twaalf Noord-Hollandse wildopvangcentra hebben daarom bij de provincie aangeklopt om extra geld in verband met de coronacrisis. Dit verzoek wordt eind deze maand overlegd in de Provinciale Statenvergadering.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie