Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: Amber Alert vs. Vermist Kind Alert

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Amber Alert vs. Vermist Kind Alert

Waarom zet de politie soms een Amber Alert in en soms een Vermist Kind Alert? In De Dag bespreken we het verschil met Diederik Greive, hoofdofficier van justitie.

"Een Amber Alert wordt een tot twee keer per jaar uitgegeven. Er is dan sprake van acuut levensgevaar", zegt Greive. "Bij een Vermist Kind Alert is dat niet zo, maar maakt de politie zich wel zorgen over het welzijn van het kind." Het laatste middel wordt zo'n twintig keer per jaar ingezet.

Voor de ontvoerde baby gisteren, werd een Amber Alert afgegeven. De baby werd later weer gevonden. Bij de vermissing van Orlando Boldewijn koos de politie voor een Vermist Kind Alert. Achteraf bleek zijn situatie ook levensbedreigend.

Voor de snelheid van de procedure maakt het niet uit welk alert wordt ingezet, weet Greive.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder in De Dag

Het Meisje met de parel wordt de komende twee weken binnenstebuiten gekeerd. Figuurlijk dan. Het schilderij is nooit eerder zo goed onderzocht. Wetenschappers onderwerpen het schilderij aan tien verschillende soorten onderzoeken. En het publiek kan daar gewoon bij zijn. Wat hopen de wetenschappers te ontdekken?

Bungalowparken zullen goed gevuld zijn met vakantiegangers, want het is in delen van het land vakantie. Een groot deel van de vakantiegangers zit in vieze vakantiehuisjes, zo blijkt. De Consumentenbond deed namelijk een steekproef om te onderzoeken hoe schoon die huisjes nu eigenlijk zijn. En daaruit blijkt dat er nogal wat schort aan de hygiëne.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie