Binnenland

Grote vraag naar 'anti-verouderingsmedicijn' Proxofim

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote vraag naar 'anti-verouderingsmedicijn' Proxofim

[NOS - RAD1] De ontdekking van het 'anti-verouderingsmedicijn' Proxofim door het Erasmus MC heeft vrijwel meteen geleid tot grote vraag naar het middel. Onderzoeksleider Peter de Keizer wordt bestookt door ouderen die zichzelf met de stof willen behandelen, terwijl het middel tot nu toe alleen op muizen is getest.

Om het middel te kunnen leveren is Proxofim nog niet voldoende getest. Normaal duurt het jaren voordat nieuwe medicijnen op de markt komen. Maar toch zijn er al mensen die hebben besloten niet het test-traject af te wachten, vertelt De Keizer in het NOS Radio 1 Journaal. "Sommige mensen in de Verenigde Staten hebben het al gekocht en zijn het al op zichzelf aan het testen."

Grote vraag naar 'anti-verouderingsmedicijn' Proxofim

Zo beschrijft de Amerikaan Darren Moore op zijn weblog dat hij het middel een maand lang bij zichzelf inspoot. "We zijn vooral heel blij dat hij er tot nu toe niet ziek van is geworden", vertelt De Keizer. "Hij vertelt dat het bij hem heel goed werkt. Hij beweert dat hij fitter wordt en meer haar krijgt". Dat zijn vergelijkbare effecten die eerder in het laboratorium bij muizen waren te zien. Op de blog van Darren Moore geven meerdere mensen aan ook het middel al te gebruiken.

Risico's

"Het is voor mij moeilijk in te schatten hoeveel mensen nu wereldwijd dit middel proberen. Ook Nederlanders hebben mij al benaderd met de vraag of ze het kunnen krijgen en mogen gaan experimenteren." Maar De Keizer werkt daar niet aan mee: "We weten nog niet voldoende wat het effect is van het weghalen van de oude foute cellen. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je geheugenverlies krijgt. Of dat je ongewild tumorgroei versnelt. En van dit middel weten we ook nog onvoldoende wat de acute toxiciteit is. We zien niet zo heel veel negatieve dingen bij muizen, dus dat is goed, maar ik zou het eerst nog willen uittesten op patiënten die leiden aan een ernstige ziekte waar nog niks voor is. Als dan blijkt dat het veilig is en dan kunnen we op andere groepen mensen gaan testen."

Drie jaar

De bedoeling is dat er binnen drie jaar gestart wordt met het testen bij patiënten met een ernstige, zware aandoeningen. Hoe lang het daarna nog duurt voordat het middel op de markt komt, hangt af van de resultaten.

Ster advertentie
Ster advertentie