Binnenland
KRO-NCRV

Waarom dit D66-Kamerlid positief tegenover klimaatspijbelen staat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom dit D66-Kamerlid positief tegenover klimaatspijbelen staat

Spijbelen om mee te doen aan een klimaatmars? Volgens minister Arie Slob gaat de leerplicht voor. Maar D66-Kamerlid Paul van Meenen juicht het juist toe, zegt hij in Spraakmakers.

"Zoiets telt pas echt als het eigenlijk niet mag", zegt Van Meenen. "We zeggen ook niet tegen mensen dat ze maar moeten gaan staken op hun vrije dag." Hij is "ontzettend blij" dat scholieren in Nederland inmiddels in actie komen.

Wereldburgers

Eerder gingen in België, Australië, Zwitserland en Zweden al duizenden scholieren de straat op voor het klimaat. Minister Arie Slob liet eerder weten het sympathiek te vinden als scholieren willen actievoeren, maar dat ze dat in het weekend moeten doen.

"We willen dat onze jongeren kritische wereldburgers worden. Maar nu ze iets willen doen, moeten ze volgens sommigen weer binnen de lijntjes kleuren", zegt van Meenen.

Quote

We zeggen ook niet tegen mensen dat ze maar moeten gaan staken op hun vrije dag

D66-Kamerlid Paul van Meenen

Ook schrijver Arnon Grunberg vindt dat jongeren de ruimte moeten hebben om mee te doen aan een klimaatmars. Spijbelen als scholier was hem niet vreemd. "Zonder goede reden spijbelde ik vroeger graag. Het zou erg hypocriet zijn als ik het zou afkeuren terwijl ze een aardig argument hebben om dit nu te doen."

Ster advertentie
Ster advertentie