Binnenland
NOS

Zo machtig zijn de 'whips' in het Britse parlement

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo machtig zijn de 'whips' in het Britse parlement

Het brexit-akkoord moet door het Britse parlement, maar er zijn nu al meer dan negentig dwarsliggers. Spitsuur voor de whips, dat zijn de mensen die eigenwijze parlementariërs weer in het gareel moeten krijgen.

Video niet beschikbaar

De whips hebben tot 11 december om iedereen aan boord te krijgen en daarbij worden bedenkelijke methodes niet geschuwd.

De whips kunnen dwingend of minder dwingend zijn. "Als je een belangrijk stemadvies negeert kunnen whips zorgen dat je niet wordt aanbevolen voor aardige banen of nooit een fijn kantoor krijgt", vertelt oud-correspondent Hieke Jippes in NOS Met het Oog op Morgen.

Whips houden volgens Jippes een beetje het midden tussen personeelsfunctionarissen en uitsmijters. Een legendarisch instrument dat ze gebruiken is het zogeheten 'dirt book'. "Daarin schrijven ze alles op wat ze te weten kunnen komen over parlementariërs om te bewaren voor later. Drankmisbruik, affaires, enzovoort."

Geen ontkomen aan

Hoe ver gaan de whips om hun doel te bereiken? Heel ver, weet Jippes. Ze haalt het voorbeeld van politicus Jack Straw aan. Hij werd in het parlement tegen de muur geduwd door een chief whip die hem bij zijn ballen greep. Straw hapte naar adem en vroeg wat hij verkeerd deed. "Niets", antwoordde de chief whip. "Maar bedenk wat ik kan doen als je me tegenwerkt."

"De negentig dwarsliggers voor het brexit-akkoord zullen worden bewerkt door de whips", weet Jippes zeker. "The Times wist te melden dat er al ex-whips zijn gevraagd om te helpen met het in lijn brengen van de parlementariërs."

En er is geen ontkomen aan, want wie zich weghoudt van de whips kan thuis worden opgezocht. "Dan wordt je vrouw opgebeld. Of dan dreigen ze te lekken dat iemand in een homobar is geweest bijvoorbeeld."

Wereld van verderf

De buitenwereld merkt vaak helemaal niets van dit machtsspel. "Dat is de kracht van het Britse systeem. Dat het naar buiten toe enorm gelikt en gelakt lijkt. Daarom vind ik dat zinnetje in House of Cards ook zo prachtig: 'You could say that, but I couldn't possibly comment' en daar achter gaat een wereld van verderf en slechtigheid schuil."

Zo machtig zijn de 'whips' in het Britse parlement

Ster advertentie
Ster advertentie