Binnenland
MAX

Liefde zonder grenzen: langzaam verdwijnt het taboe op non-monogamie

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Liefde zonder grenzen: langzaam verdwijnt het taboe op non-monogamie

Langzaam verdwijnt het taboe op non-monogamie. Maar hoe navigeer je door liefde zonder exclusief te zijn? Cabaretier Kirsten van Teijn schuift aan in Villa VdB: zij vertelt in haar voorstelling Jaloezie is een bitch over haar eigen ervaringen.

Video niet beschikbaar

Kirsten heeft twee relaties. Ze heeft een vriend en een vriendin, maar zij hebben geen relatie met elkaar. Over het ontstaan van die twee relaties, maakte ze eerder een voorstelling. Na afloop kwamen mensen naar haar toe die vroegen hoe het met jaloezie zit.

Mensen zijn bang om verlaten te worden, vertelt Kirsten van Teijn. Dat merkte ze zelf ook toen haar vriendin ging onderzoeken wat zij naast hun relatie zou willen. Daar raakte ze van in de war. Het belangrijkste is dat je hulp moet vragen bij jaloezie. "In mijn voorstelling vertel ik ook dat veel mensen een derde, vierde of vijfde in een relatie hebben. Dat heet dan vreemdgaan, maar wij gaan erover met elkaar in gesprek."

Kunst van het communiceren

Haar publiek is nieuwsgierig en soms al verder dan dat zij is. Volgens de cabaretier gaat het er nu ook meer over dan vijf jaar geleden. Er zijn films, boeken maar ook voorstellingen over. Dat deze relatievorm meer bespreekbaar lijkt, merkt ook relatiecoach Roos Reijbroek die mensen begeleidt met een niet-monogame relaties en de wachtlijst ziet toenemen. Mensen hebben soms andere verwachtingen of gevoelens. "Het is spannend en eng", zegt Kirsten van Teijn, "maar het draait allemaal om de kunst van het communiceren".

De voorstelling van Kirsten van Teijn gaat 7 maart in première.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie