Achtergrond
KRO-NCRV

Mandy Woelkens (LINDA.meiden) openhartig over gewelddadige relatie: 'Mijn huisgenoten grepen in'

foto: KRONCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Mandy Woelkens (LINDA.meiden) openhartig over gewelddadige relatie: 'Mijn huisgenoten grepen in'

In de nieuwe special Judge me niet van LINDA.meiden over huiselijk geweld vertelt Jaimie Vaes openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil' Kleine. Hoofdredacteur Mandy Woelkens heeft zelf ook te maken gehad met huiselijk geweld. In Spraakmakers vertelt ze openhartig over hoe angst het moeilijker maakte om uit die relatie te stappen. "Het is niet alsof je zelf niet kan bedenken dat je weg zou moeten gaan."

Mandy Woelkens zat zelf in een gewelddadige relatie tijdens haar studententijd. "Ik kreeg eerst een lager zelfbeeld omdat hij op een gemene manier over en tegen me praatte. Hij zei dat mijn vrienden me niet leuk vonden, bijvoorbeeld. Op een gegeven moment begon er ook geweld bij te komen. In mijn geval bleef dat niet bij één keer."

Woelkens kan zich één avond nog goed herinneren. "Mijn redding was dat mijn huisgenoten er toen bij waren en ingrepen. Het maakte hem toen niet uit dat er acht andere mensen in het huis waren. Hij wilde niet stoppen met waar hij mee bezig was. Mijn huisgenoten zeiden dat ik bij hem weg moest en ik gaf ze gelijk", aldus Woelkens. Ze wist dat hij niet goed voor haar was, maar angst nam lange tijd de overhand. "Het is niet alsof je zelf niet kan bedenken dat je weg zou moeten als je in zo’n relatie zit. De reden om dat niet te doen is angst. Angst omdat je niet weet waar iemand toe in staat kan zijn."

'Ik ben hersteld van die tijd'

"Maar na die desbetreffende avond was het klaar", vertelt de hoofdredacteur. "Hij pakte z'n spullen en ging weg." Nu gaat het goed met Woelkens, maar het duurde even voordat haar angst verdween. "Voor mij is het inmiddels alweer tien jaar geleden. Het is lastig om een tijd te geven aan wanneer het beter met me begon te gaan, dat duurde wel een paar jaar. Het verschilt per persoon of die ervaringen je blijven achtervolgen of niet. Ik ben denk ik wel volledig hersteld van die tijd. Ik hoop vooral dat die jongen z'n leven gebeterd heeft."

Heftige reacties

Jaimie Vaes, de ex-vriendin van rapper Lil' Kleine, poseert op de cover van het blad en deelt voor het eerst open haar verhaal over de relatie van de twee. In een video die in februari uitlekte is te zien hoe Lil' Kleine, met wie Vaes een zoontje heeft, het hoofd van Vaes tussen een autodeur klemt. Zij noemt het uitlekken van de beelden van die mishandeling nu een 'godsgeschenk', en inmiddels gaat het naar eigen zeggen beter. In de nieuwe LINDA.meiden podcast Hartzeer vertelt Vaes onder meer over die lastige tijd, maar "tijd heelt heel veel wonden", besluit ze.

Woelkens heeft nog een tip voor luisteraars die zelf mogelijk in een giftige relatie zitten: "Praat erover bij mensen waar je je veilig bij voelt, of zoek professionele hulp", aldus Woelkens. "Er zijn therapieën die je kunt volgen zodat je weer blij door het leven kan gaan. Het is niet dat je geen carrière kan ambiëren of later niet meer gelukkig kan worden na zo'n relatie. Op het moment dat je er klaar voor bent zou ik zeker hulp zoeken."

Hulp nodig? Neem contact op met Veilig Thuis (0800-2000).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie