Binnenland
MAX

Het jaarlijkse beoordelingsgesprek komt er weer aan. Kan het ook anders?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jaarlijkse beoordelingsgesprek komt er weer aan. Kan het ook anders?

Het is er weer tijd voor op vele werkvloeren: het traditionele beoordelingsgesprek. Hoe heb je gefunctioneerd dit jaar? Krijg je er een paar procentjes bij volgend jaar? Voor werkgevers is het een tijdrovende klus en veel werknemers zijn ronduit gefrustreerd na hun eindejaarsgesprek. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vindt het dan ook hoog tijd dat er een ander systeem van evalueren en belonen op de werkvloer komt.

"Het werkt niet goed als motivatiemiddel en het is vaak ook niet zo’n eerlijk proces. Het is veel logischer om gedurende het jaar met elkaar in gesprek te zijn." Wawoe maakt een vergelijking met profvoetballers: "Die zijn meerdere malen per week bezig met trainen en laten één keer per week zien wat ze kunnen. Is één uurtje per jaar dan genoeg om te praten over hoe je functioneert?"

Thuiswerken

Dit jaar kunnen de beoordelingsgesprekken extra lastig zijn om te voeren, merkt Wawoe in het veld: "Door het hybride werken hebben mensen elkaar relatief weinig gezien en dan wordt het helemaal lastig om dat gesprek te voeren, want hoe kun je nou beoordelen wat iemand thuis gedaan heeft?"

Quote

Het werkt niet goed als motivatiemiddel

Kilian Wawoe

Restaurantfeedback

De kern van het probleem is dat de meeste mensen het heel moeilijk vinden om feedback te geven. "Ik noem het restaurantfeedback. Iemand vraagt of het gesmaakt heeft, en je zegt altijd dat het lekker was. En ’s avonds schrijf je een review op internet. Is het nou zo moeilijk om meteen te zeggen wat je vindt?" Ga liever gelijk het echte gesprek met elkaar aan, vindt Wawoe. "Dan heb je daar veel meer aan dan die rituele dans."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie