Binnenland
MAX

'Het Aanzien Van' gaat een nieuwe toekomst tegemoet: 'Het is een geheugensteunboek'

foto: Screenshot NPO Radio 1foto: Screenshot NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Aanzien Van' gaat een nieuwe toekomst tegemoet: 'Het is een geheugensteunboek'

Historicus Han van Bree is al veertig jaar lang dé man achter de boekenserie 'Het Aanzien Van', waarin wordt teruggeblikt op de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen uit een bepaald jaar. Binnenkort verschijnt de editie van 2022, de laatste waaraan hij meewerkt. In Villa VdB vertelt Van Bree over zijn reis door de jaren heen.

Overzicht

Van Bree heeft er een paar hectische weken op zitten, want twee dagen na het einde van 2022 stuurt hij zijn jaaroverzicht al naar de drukker. ''Het is een geheugensteunboek", vertelt Van Bree. ''Mensen zoeken niet iets op waarvan ze niet weten dat het bestaat, dus mensen moeten voortdurend een 'oh ja-gevoel' hebben als ze het lezen."

En dus werkt hij door tot en met 1 januari. Is dat niet lastig werken als er aan het einde van het jaar nog grote gebeurtenissen plaatsvinden? Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van paus emeritus Benedictus of voetballegende Pelé, net voor de jaarwisseling. “Ik adviseer beroemdheden altijd om niet in december dood te gaan, dan moeten wij nog gaan schuiven met een aantal pagina's", grapt Van Bree.


Quote

'In het begin maakte ik alles nog met een typemachine"

Han van Bree

Verandering

Bijna veertig jaar werkte Van Bree aan de serie: ''In het begin maakte ik alles nog met een typemachine, op een doorslagvel waarop correcties konden worden geschreven. Voor foto's kon ik nog niet op het internet zoeken, toen moest ik naar een beeldbank om daar dia's te zoeken en mee naar huis te nemen. Het boek is ook echt een spiegel voor wat journalistiek belangrijk wordt gevonden in een bepaalde tijdgeest."

Toch is het schrijfproces in zekere zin niet veel veel veranderd, legt Van Bree uit; ''Eigenlijk liggen veel onderwerpen al voor de hand, omdat ze groot in het nieuws zijn geweest. Maar het is ook leuk om een beetje afwisseling te zoeken, want het nieuws is niet alleen maar ellende. Als er twee dagen geschaatst kan worden in december nemen we daar graag een foto van mee."

De toekomst

Stopt 'Het aanzien van' ook, nu Van Bree zich toelegt op andere zaken? ''Nee, de serie bestond al voor mij en gaat ook verder na mij. Ik heb me heel lang afgevraagd of het boek wel zou kunnen blijven bestaan nu je alles op internet kunt zoeken. Maar als je dat doet, speur je toch gericht op zaken die je al weet. In zo'n 'Het aanzien van' kom je tegen wat je vergeten bent."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie