Binnenland
NOS

Nigeriaanse kaper voor de rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nigeriaanse kaper voor de rechter

Morgen doet een Nederlandse rechter uitspraak tegen een Nigeriaanse kaper. Hij zou vier jaar geleden voor de kust van Nigeria een Nederlands schip hebben gekaapt en de bemanning gegijzeld. Er is 10 jaar geëist. Nigeria-correspondent Femke van Zeijl weet meer over de situatie in het land, journalist Cyril Rosman volgt de zaak in Nederland.

Nigeriaanse kaper voor de Nederlandse rechter

2 miljoen dollar losgeld

Rosman vertelt hoe hij de zaak op het spoor kwam. 'Hij stond op de rol van de rechtbank in Rotterdam. Ik dacht toen; een piraat in de rechtbank, daar moet ik zeker gaan luisteren en gaan kijken want dat komt zelden voor. Er waren geen lapjes, geen zwaarden en houten benen.' Rosman vertelt over de zaak. 'Een Nederlands schip, de rapide, werd overvallen door Nigerianen met Kalasjnikovs. De bemanning is een maand lang vastgehouden en gegijzeld, in een soort schuilplaats midden in de jungle. Ondertussen waren ze aan het onderhandelen met de Nederlandse rederij in Groningen over losgeld. Ze wilden 2 miljoen dollar, maar ze hebben 330 duizend dollar gekregen. Dat geld is cash in de jungle afgeleverd bij de mannen, maar het geld is nooit meer teruggevonden. De gedachte is de onderhandelaar geweest. De Nederlandse politie heeft aan de hand van zijn telefoonnummer een undercoveractie op poten gezet en contact met hem gelegd. Hij dacht dat hij naar een sollicitatiegesprek ging, maar toen hij uit het vliegtuig kwam is hij aangehouden en uitgeleverd aan Nederland. Dat is ongeveer twee jaar geleden.' Aldus Rosman

Geen grote vis

Van Zeijl vertelt verder. 'We noemen het piraterij, maar eigenlijk is het kidnapping. Het is in Nigeria al heel lang een verdienmodel. Het is een strategie die op de wereldzee wordt uitgevoerd. Driekwart van de kidnappings van scheepscrews vindt plaats in de golf van Guinee, vlak voor Nigeria. Soms gaat het niet om geld maar om de olie in het schip, maar in dit geval puur om de mensen. Die kidnappings zijn verankerd in een veel grote vorm van criminaliteit, dus met deze meneer hebben we geen grote vis te pakken. Hij zal zelfs blij zijn dat hij in Nederland in de gevangenis zit en niet in Nigeriaanse overvolle gevangenissen. De Nigeriaanse stat heeft als eerste in Zuid-Afrika een wet aangenomen tegen piraterij in 2019. Het probleem is dat Nigeria niet de menskracht heeft om die wetten af te dwingen.' Eindigt Van Zeijl haar verhaal.

OOG kaper

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie