Binnenland
KRO-NCRV

Kinderarts Karoly Illy: 'Scholen die dichtblijven doen kinderen ellende aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderarts Karoly Illy: 'Scholen die dichtblijven doen kinderen ellende aan'

"Het is jammer dat sommige scholen niet volledig open willen, vooral voor alle kinderen die hun leven niet op kunnen pakken", zegt OMT-lid en kinderarts Karoly Illy bij Spraakmakers. "We doen kinderen ellende aan."

Volgens de kinderarts is vijf dagen in de week sociale contacten opdoen "onwaarschijnlijk belangrijk" voor jongeren. "Het gaat niet alleen om het onderwijsaspect, dat is ook belangrijk, maar zeker ook om het sociale. Zodat ze alle ellende die ze zolang hebben doorstaan door het onthouden van deze contacten, weer een beetje achter zich te laten."

Illy vindt het dan ook 'jammer' dat sommige middelbare scholen niet volledig open willen, iets wat minister Slob vanaf volgende eist van middelbare scholen. Afstandsregels tussen leerlingen moeten dan losgelaten worden. Wel moeten leerlingen twee zelftesten per week uitvoeren.

Toch heeft de Inspectie tientallen meldingen gekregen; sommige scholen overwegen toch niet open te gaan. Zij vrezen voor de veiligheid van docenten. Illy wijst erop dat de anderhalvemeterregel tussen docenten en leerlingen blijft bestaan en dat er 6 miljoen sneltesten zijn uitgedeeld.

Veiligheid docenten

Kim van Strien, docent Frans en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijs Bond (AOB), vreest alsnog voor de veiligheid van docenten. "Leerlingen zeggen: we gaan echt niet twee keer per week zelftesten. Aan die eis van het OMT om het veilig te maken, kan dus al niet voldaan worden. Dat is zorgelijk."

"Eigenlijk kan de veiligheid niet gegarandeerd worden", zegt Van Strien. "Natuurlijk vind ik het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk op school zijn, en dat gebeurt al met examenleerlingen en kinderen uit de kwetsbare groep. Daar wordt al veel voor geregeld. Maar er mag ook wel iets geregeld worden voor het personeel."

Neuspeutertest

OMT-lid Illy is ervan overtuigd dat de meeste leerlingen wél twee keer per week zullen sneltesten omdat het zo laagdrempelig is. "Ik heb het al de neuspeutertest genoemd, meer is het niet."

Bij scholen is ook weerstand omdat de roosters overhoop moeten en de zomervakantie voor de deur staat. "Dat vind wel een beetje framing. Het gaat om zes, zeven en acht weken. Dat kun je niet afdoen met 'eventjes' naar school. En nog belangrijker: het gaat om acht weken normale sociale contacten hebben en interacties te laten ontplooien."

Voorrang bij vaccineren

Al met al was het met terugwerkende kracht een goed idee geweest om docenten voorrang te geven bij vaccineren, stelt Illy. "Ik denk dat dat goed zou zijn geweest als docenten voorrang hadden gekregen als je kijkt naar het belang van onderwijs voor kinderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie