Binnenland
AVROTROS

5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen wordt toch nog niet afgeschaft

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen wordt toch nog niet afgeschaft

Per vijf minuten opschrijven wat je doet: wijkverpleegkundigen willen er al jaren vanaf. Ook de politiek wil er al jaren vanaf. Op 1 april zou het gebeuren, maar nu gaat dat toch niet door.

Vanaf 1 april zou de zogenoemde 5-minutenregistratie niet meer verplicht zijn. Maar minister Conny Helder voor Langdurige Zorg laat weten dat dat niet gaat lukken. Nieuwe regels voor de financiering van de wijkverpleging zitten in de weg, want nog niet alles voor het nieuwe systeem is klaar voor gebruik.

Cliëntprofielen lastiger dan gedacht

Als de nieuwe regels ingaan, hoeven wijkverpleegkundigen niet meer elke handeling te verantwoorden. In plaats daarvan komen er 'cliëntprofielen', waarmee over een langere periode de kosten van de zorg voor een cliënt berekend kunnen worden. Bijvoorbeeld per dag, per week, per maand of per kwartaal.

Maar het vaststellen van die profielen is lastiger dan gedacht. Daarom schrijft minister Helder in haar brief: 'Om de overgang naar cliëntprofielen zo gedegen mogelijk te laten verlopen, is besloten om het tijdstip waarop zorgaanbieders met de registratie kunnen beginnen uit te stellen.'

'Enorme administratieve last'

Wijkverpleegkundige en bestuursvoorzitter Nathalie Meijerhof van wijkzorgorganisatie Volantis in Zorg in Groningen vertelt in EenVandaag dat de 5-minutenregistratie een hoge administratielast geeft. Ze wil er graag vanaf. "Elke handeling die wij uitvoeren moeten we nu verantwoorden en daar kunnen we per handeling 5 minuten aan koppelen. Voor een steunkous aantrekken zouden we twee keer 5 minuten mogen rekenen, een been insmeren met zalf één keer vijf minuten."

"En zo stapelen we de zorgminuten op, om uiteindelijk aan de zorgverzekeraar door te kunnen geven waar we de zorg aan besteed hebben." Het is een enorme administratieve last, zegt Meijerhof. "Vooral door de toenemende complexiteit in de wijk en de ouder wordende populatie." Om later niet in conflict te komen met een zorgverzekeraar moet je alles uitgebreid omschrijven, bijvoorbeeld in het zorgplan, waar je naar kunt verwijzen.

Tijdrovend

Meijerhof schetst welke administratieve handelingen ze nog meer doet: "Het registreren van wat je doet, doe je in een indicatieproces. Het indicatiegesprek duurt een uur, ander half uur en daar komt een zorgplan uit voort. Maar stoot iemand zijn teen en vraagt dat zorg, dan wijzigt zo'n zorgplan dus weer."

Het opstellen van dat plan en dat weer wijzigen, kost tijd. En in die tijd zou liever Meijerhof liever contact hebben met de cliënt, of meer mensen zorg willen bieden. "Als wij meer tijd hebben, help je eigenlijk het hele zorgstelsel, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis die nu patiënten niet kunnen uitplaatsen."

Hokjes

In 2018 werd gesproken over dat de 5-minutenregistratie snel zou worden afgeschaft. Maar dat ging dus niet door. "Inmiddels wordt 2024 als jaartal genoemd", zegt Meijerhof.

Maar de cliëntprofielen, die de 5-minutenregistratie moeten vervangen, zijn nog niet klaar om te gebruiken. "Als je bijvoorbeeld in een hokje aanvinkt dat iemand zelfstandig kan aan- en uitkleden, heb je ineens veel minder recht op zorg. Terwijl die mensen bijvoorbeeld wel hele ingewikkelde wonden hebben, of chemokuren aan huis." Tot dit systeem goed werkt, blijft de 5-minutenregistratie. "Het is niet anders", besluit Meijerhof.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie