Binnenland
NOSNTR

Werkdruk bij wijkverpleegkundige stijgt onverminderd door

foto: Waldy van Geenenfoto: Waldy van Geenen
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkdruk bij wijkverpleegkundige stijgt onverminderd door

Terwijl de opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen lijken te stabiliseren, komen de wijkverpleegkundigen nog steeds om in het werk. Veel patiënten die normaal gesproken in het ziekenhuis liggen, worden nu verzorgd door thuiszorg. Nicolien Meijer is wijkverpleegkundige bij thuiszorginstelling Laurens in Rotterdam en heeft zelf elke dag met de extreme werkdruk te maken. In de rubriek Waar is Waldy? in Nieuws en Co vertelt ze over haar situatie.

De druk neemt dus alleen maar toe. Volgens Nicolien komt dat met name doordat patiënten zo snel mogelijk uit het ziekenhuis worden ontslagen om de bedden leeg te maken. "Zodra het een klein beetje kan, ga je naar huis toe", zegt ze. Daarnaast worden mensen die als 'niet acuut genoeg' gezien worden, niet opgenomen. Ze moeten het thuis proberen en komen zo bij de wijkverpleging terecht. Normaal gesproken heeft Nicolien zo'n 15 cliënten per dag, maar inmiddels is dat aantal opgelopen tot 21 tot 24. Dat betekent dat ze per persoon ongeveer tien minuten tijd heeft. "Je hoopt dat er niet teveel gekkigheid is, want daar heb je geen tijd voor", zegt ze tegen verslaggever Waldy van Geenen.

Complexe situaties
Naast dat de wijkverpleging meer mensen per dag moet zien, is ook de zorg complexer geworden. Met name voor de mensen die normaal gesproken in het ziekenhuis zouden liggen, maar nu naar huis worden gestuurd. "Mensen met covid die naar huis toe komen, moet je beter in de gaten houden. En niet iedereen heeft thuis de apparatuur die je in het ziekenhuis hebt", zegt Nicolien.

Wanneer een cliënt geen mantelzorger heeft, kan dit ook voor complexe situaties zorgen. Sommigen mensen zijn er heftig aan toe, waardoor ze extra zorg nodig hebben. Door de hoge werkdruk kunnen de wijkverpleegkundigen die niet altijd bieden. "Er zijn mensen waarbij je gewoon echt niet weg wil, omdat ze het alleen niet trekken thuis", laat Nicolien weten. "We proberen andere mantelzorgers of vragen de buurvrouw of ze een keertje langs wil komen. Of hebben we een vrijwilliger in ons eigen netwerk die een keertje extra langs kan komen? Dat soort oplossingen."

Kiezen wie zorgt krijgt

Dagelijks moet het team beslissen wie zorg krijgt en wie niet. 'We hebben 70 cliënten, waarvan er 35 medisch gezien af en toe een dagje zonder kunnen', vertelt Nicolien. 'Normaal gesproken kan je elke dag geholpen worden met douchen als dat noodzakelijk is. Nu schroeven we dat soms terug naar twee tot drie keer per week.'

Het is een enorm frustrerende situatie, laat Nicolien weten. 'We kunnen niet leveren wat we zouden willen leveren', zegt ze. Het stukje preventie dat de wijkverpleging kan bieden, valt nu als eerste weg. Ze heeft zelf geen idee hoe lang ze dit nog volhoudt: 'We gaan het meemaken.'

Wijkverpleegkundige Nicolien

Ster advertentie
Ster advertentie