Binnenland

Hockeysters pakken Europese titel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockeysters pakken Europese titel

[NOS] De Nederlandse hockeysters hebben bij de dertiende editie van het EK voor de negende keer de Europese titel gepakt. Oranje won in de eindstrijd met 3-0 van België, dat voor het eerst finalist was.

In de groepsfase had Nederland met slechts 1-0 gewonnen van de verrassing van het toernooi. De nummer veertien van de wereld speelde in 2013 zijn beste EK (vierde), werd in 2014 op de WK twaalfde en laatste, in 2015 bij de EK vijfde en liep in 2016 een olympisch ticket mis.

Net als in het groepsduel domineerde Nederland vanaf het begin. De Belgische verdedigingsmuur, met aan het hoofd de prima keepende Aisling D'Hooghe, bleek echter weer een gedegen stukje metselwerk.

Dirkse van den Heuvel en Jonker scoren

Nederland begon gedreven, maar het overwicht leverde in het eerste kwart alleen een treffer op van Carlien Dirkse van den Heuvel, die na goed werk van Welten en Van Geffen scoorde met een tip-in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarna bleef Oranje de bovenliggende partij, maar veel meer balbezit leidde niet tot veel meer kansen. Integendeel, het spel van de ploeg van coach Annan oogde in het tweede en derde kwart wat minder sprankelend dan in het eerste.

In het laatste kwart was het alsnog raak voor Oranje: Kelly Jonker werkte de bal in twee pogingen langs de Belgische keepster, waarmee de EK-finale leek beslist. Vlak voor tijd maakte Ireen van den Assem er ook nog 3-0 van uit een strafbal.

Ster advertentie
Ster advertentie