Binnenland
KRO-NCRV

Het belang van vrijwilligers bij de brandweer: 'Zonder hen kunnen wij niet uitrukken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het belang van vrijwilligers bij de brandweer: 'Zonder hen kunnen wij niet uitrukken'

Wie denkt dat alle brandweerlieden beroepsmensen zijn, heeft het mis. Maar liefst 90% van de brandweerkorpsen in Nederland bestaat uit vrijwilligers. Aan de leiding is het nu de taak om niet alleen het huidige aantal vrijwilligers te behouden, maar er zelfs meer bij te krijgen. "We moeten zelf hard aan de slag om dit voor elkaar te krijgen", zegt brandweercommandant Diemer Kransen bij Spraakmakers.

Diemer Kransen over de uitdagingen rondom vrijwilligers bij de brandweer

In Kransen’s regio (Noord en Oost Gelderland) is het percentage vrijwilligers zelfs 92%, het hoogste aantal in Nederland. En dat in een gebied dat te maken heeft met steeds meer natuurbranden. Om de doorstroom van vrijwilligers goed te laten verlopen is het volgens Kransen belangrijk dat niet alleen de duur van de opleiding verandert, maar dat er ook gekeken gaat worden naar de mensen zelf. "We moeten kijken naar wat de mensen zelf nodig hebben", stelt de brandweercommandant. "Zo zijn er mensen die niet 24 uur per dag klaar kunnen staan. Daar moeten we rekening mee houden en kijken hoe deze mensen toch bij de brandweer kunnen."

Quote

In veel dorpen zijn wij de enige vertegenwoordiger van de overheid.

Brandweercommandant Diemer Kransen

De 'mythe' rond het vak

Opvallend is dat slechts 6 procent van de brandweerlieden vrouw is. Dit heeft volgens Kransen te maken met ‘de mythe’ die er volgens hem rond het brandweervak hangt. "Het gaat hierbij om onbekendheid. Mensen denken dat het een heel fysiek vak is. Dat is maar voor een deel zo. Je zou 24 uur per dag paraat moeten zijn, ook dit is maar gedeeltelijk waar." Daarnaast legt hij uit dat het brandweervak niet alleen draait om het blussen van branden. "We zijn onderdeel van de lokale maatschappij. In veel dorpen zijn wij de enige vertegenwoordiger van de overheid. Daar zijn supermarkten, de bank en het gemeentehuis verdwenen. Maar er is nog wel een brandweerpost."

Door middel van campagnes, open dagen en grootschalige werving hopen Kransen en zijn collega’s deze ‘mythes’ weg te nemen en meer vrijwilligers naar de brandweer te halen. "Want zonder vrijwilligers, kunnen wij niet uitrukken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie