Binnenland

Conditietest brandweer te zwaar voor vrouwen, vrijwilligers haken af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Conditietest brandweer te zwaar voor vrouwen, vrijwilligers haken af

[NOS] De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is bang dat de brandweer komende tijd veel vrouwelijke vrijwilligers ziet afhaken. Veel vrouwen zakken namelijk voor de onlangs vernieuwde conditietest.

De bond steunt daarom een zaak die brandweervrouw Jorien Traas vandaag aanspant bij het College voor de Rechten van de Mens. De nieuwe conditietest is discriminerend, vindt zij, omdat die geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen.

Trapoeffening te zwaar

Traas (53) uit Oosterbeek is al zeventien jaar vrijwilliger bij de brandweer en is bevoegd chauffeur op een brandweerwagen. Daarnaast is zij instructeur op een trainingscentrum van de brandweer. Maar zelf branden blussen is er na 1 juli voor Traas niet meer bij. Ze heeft tot twee keer toe de pas ingevoerde conditietest niet gehaald.

Traas voelt zich weliswaar heel fit, maar het onderdeel traplopen is te zwaar. Bij die oefening moet je met 42 kilo extra bepakking, zonder de leuning te gebruiken, honderd treden lopen op een stairmaster.

Ondanks hard trainen komt ze niet verder dan tachtig treden op het fitnessapparaat. Dat betekent het einde van haar actieve brandweercarrière.

"Er zijn meer talenten nodig dan alleen de fysieke."

En wie de test niet haalt, kan geen branden blussen. De vakbond signaleert al langer toenemende demotivatie bij de vrijwilligers, onder meer door aanhoudende bezuinigingen bij de veiligheidsregio's. De strengere conditietest komt daar nu bij.

Onderbemand in de regio

Professionele brandweermensen en vrijwilligers moeten allemaal dezelfde conditietest halen. En voor gebieden die leunen op vrijwilligers die opgeroepen worden in geval van nood, is dat een probleem. Er zijn 6 mensen nodig om met een wagen uit te kunnen rijden. Als er niet genoeg vrijwilligers in de omgeving zijn die mee kunnen, kan dat kostbare tijd kosten.

Het afgelopen jaar is het herhaaldelijk voorgekomen dat een bluswagen niet kon uitrijden doordat er niet voldoende vrijwilligers kwamen opdagen.

Hoe vaak dat is gebeurd lees je op NOS.nl.
Brandweer Nederland zegt begrip te hebben voor de kritiek van de vrijwilligers. Portefeuillehouder Esther Lieben staat open voor een discussie over de test. "Absoluut. Ik denk dat de belasting van vrijwilligers de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Kwaliteitseisen zijn toegenomen. Het is bijna niet meer te doen om als brandweervrijwilliger een keer in de week een avond beschikbaar te zijn om te oefenen, je vakanties op te offeren. We kunnen wel stellen dat we daar met elkaar over moeten gaan praten."

De fitheidstest

De fitheidstest is ingevoerd omdat de brandweer af wilde van het automatische leeftijdsontslag. Daar is een periodieke medische keuring en conditietest voor in de plaats gekomen, verplicht voor iedereen in operationele functies.

Hij wordt eens in de vier jaar afgenomen, boven de 40 jaar elke twee jaar en voor 50-plussers jaarlijks. De test bestaat uit een medische keuring en een aantal vaardigheidsproeven.

Ster advertentie
Ster advertentie