Binnenland
NOS

30.000 Nederlanders willen servicekosten terug van Airbnb

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 30.000 Nederlanders willen servicekosten terug van Airbnb

Ruim 30.000 Nederlandse klanten van Airbnb willen hun servicekosten terug van het Amerikaanse verhuurplatform. De eisers hebben zich aangesloten bij meerdere Nederlandse claimbedrijven die de laatste maanden hun pijlen op Airbnb hebben gericht. NOS economieredacteur Nik Wouters vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

30.000 Nederlanders willen servicekosten terug van Airbnb

Voor elke nacht in een loft in Parijs, appartement in Rome of chalet op de Wadden rekent Airbnb twee keer servicekosten: aan de huurder én aan de verhuurder. En dat mag niet, oordeelde de rechtbank Amsterdam in maart.

De rechter vergelijkt de servicekosten met de verboden dubbele commissiekosten die makelaars soms rekenen bij vastgoedovereenkomsten. Airbnb moet van de rechter de betaalde 470 euro servicekosten terugbetalen aan de klant die de zaak aanspande.

2 miljoen euro

Het claimbureau Twee Heren BV stond die klant bij. Voor dat bureau was deze eerste zaak een opstapje naar meer procedures. Inmiddels hebben ongeveer 10.000 klanten van het verhuurbedrijf zich gemeld. "Het gaat hierbij al om twee miljoen euro aan onterecht betaalde servicekosten", zegt directeur Nicolaas Huppes. "Elke dag melden zich nog rond de honderd nieuwe mensen aan."

Ook andere claimclubs zijn op de zaak gedoken. Bij Appeal hebben zich bijna 12.000 mensen aangemeld. En ook de Consumentenbond is sinds mei betrokken bij claims tegen Airbnb. Bij hun samenwerking met ConsumentenClaim hebben zich in een maand tijd ongeveer 9700 mensen gemeld. Ook bij deze partijen stroomt het aantal aanmeldingen nog altijd binnen.

30.000 Nederlanders willen servicekosten terug van Airbnb

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie