Binnenland

Andy Houtkamp over het anti-Twente gevoel

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Andy Houtkamp over het anti-Twente gevoel

Aanstaande zondag kan het gaan gebeuren. FC Twente is bij verlies tegen Vitesse gedegradeerd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel verwacht had dit jaar, maar niet dat deze mooie club zou gaan degraderen. Opgericht op 1 juli 1965 speelde de club steeds in de eredivisie, met uitzondering van het seizoen 1983/84. Toen moesten de Tukkers ook een klasse lager spelen, maar kwamen meteen weer terug het jaar daarna.

Wat mij opvalt is dat er zo veel mensen gniffelen over het feit dat de landskampioen van 2010 nu een stapje terug moet doen. Veel mensen voelen het alsof de bedrieger nu gestraft wordt. Ik ben het daar niet mee eens. Al enkele jaren probeert de club van het geschonden blazoen af te komen door te proberen de boel weer op de rails te krijgen. Met een hondstrouwe achterban leken de problemen aardig achter de rug, tot dit rampjaar.

Wat betreft dat anti-Twente gevoel kan ik mij voorstellen dat mijn jongste zoon dat heeft. Jaren geleden ging hij met mij mee naar de wedstrijd FC Twente-FC Groningen. Mijn zoon is fanatiek Groningen-fan en droeg onder zijn gewone kleding een Groningenshirt. Ik had daarom gevraagd omdat ik neutraal ben en ook vind dat dat op de perstribune ook hoort. Mijn toen nog 11 jarige zoon trok lang na de wedstrijd zijn trui uit, het was warm en de meeste supporters waren al richting de kroeg. Toch bleken er nog 2 “fans” van FC Twente te zijn want uit het niets kwam er een man van rond de veertig op mijn zoon af en spuugde de verbouwereerde jongen zo op zijn shirt. Lachend liep de held snel weg naar zijn vriend en zei lachend en trots met een Twents accent: “Zag je dat? Die kutboer wist niet wat hem overkwam”.

U kunt zich voorstellen dat 16 jaar later mijn zoon nog steeds een hekel heeft aan alles wat met Twente te maken heeft. Toch heb ik in de afgelopen 20 jaar veel fijne dingen mee mogen maken. De altijd hartelijke ontvangst in de perskamer van Loed ten Cate, de perfecte cijfertjes van Martin die de volledigste website van welke club dan ook heeft gefabriceerd en de leuke en aardige supporters, want dat is het merendeel echt, die elke wedstrijd weer vriendelijk gedag zeggen als ik op mijn commentaarpositie zit.

Nu dus de degradatie zo dicht bij is denk ik aan al die mensen die misschien wel volgend jaar zonder werk zitten. Triest maar waar. OK er moet er elk jaar wel minimaal één degraderen, maar ik vind het persoonlijk jammer dat zo’n mooie club nog verder in de problemen is geraakt dan we een paar jaar geleden al dachten. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Twente er weer bovenop komt, er is natuurlijk nog een kleine kans dat zij zich nog redden via de nacompetitie, maar toch. Alleen voor die ene kwattende “held” zal ik wel heel even in mijn vuistje lachen, maar voor al die andere “goede” supporters zal ik even meetreuren.

Ster advertentie
Ster advertentie