Binnenland
WNL

'Overheid is zo druk aan het digitaliseren dat ze de burger vergeet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid is zo druk aan het digitaliseren dat ze de burger vergeet'

De overheid is zo druk aan het digitaliseren dat ze de burger vergeet. Dat zegt techjournalist Liza van Lonkhuyzen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

"Er is natuurlijk niet één overheid, er zijn allerlei overheidsinstanties," zegt Lonkhuyzen. "Eigenlijk doen al die instanties het een beetje op hun eigen manier." Burgers raken daardoor verstrikt in een wirwar van webformulieren. "Dan wordt je van het digitale kastje naar de digitale muur gestuurd", aldus de journalist.

Volgens Lonkhuyzen is het lastig te zeggen hoe groot het probleem is. "Er zijn wel hele schrijnende voorbeelden van mensen die helemaal vast komen te zitten in Kafkaëske situaties. Daaruit blijkt dat het wel echt een groot probleem is."

Spelfout bij overlijden

CDA-Kamerlid Harry van der Molen, ook te gast bij WNL Haagse Lobby, kent zo’n schrijnend voorbeeld uit zijn tijd als wethouder. “Daar schrok ik toen heel erg van," zegt het Kamerlid. In de gemeente Leeuwarden waar hij destijds werkte, overleed een vrouw. Bij de registratie van het overlijden in de basisregistratie ging het mis.

"Door een spelfout werd in dat systeem een andere vrouw, die in Den Haag woonde, als overleden aangemerkt," zegt Van der Molen. "Die mevrouw liep ineens vast. Haar kaart deed het niet meer in de tram. Haar BSN-nummer was opgeheven. Haar pensioen werd uitgekeerd. Als die vrouw in het ziekenhuis kwam, keek het personeel verschrikt op omdat in het systeem stond dat ze was overleden. Dan wordt je door een hele simpele tikfout geconfronteerd met dat we systemen aan elkaar gekoppeld hebben. Als daarin een fout wordt gemaakt, hoe kom je daar ooit weer uit?"

Ster advertentie
Ster advertentie