Binnenland

'Nooit eerder was dreigement van nucleaire aanval zo concreet'

foto: ANP (Bewerking: NOS)foto: ANP (Bewerking: NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nooit eerder was dreigement van nucleaire aanval zo concreet'

[NOS] "Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal het te maken krijgen met vuur en woede die de wereld niet eerder heeft gezien."

Het waren harde woorden die president Trump gisteravond uitte aan het adres van Noord-Korea. En vanuit Noord-Korea kwam al snel een reactie: mocht de VS overgaan tot een preventieve oorlog, dan zou een ''totale oorlog" volgen. Zo dreigen ze onder meer het Amerikaanse eiland Guam aan te vallen.

Noord-Korea heeft naar verluidt een kernkop ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Voor Trump, die Noord-Korea herhaaldelijk heeft gewaarschuwd om het kernprogramma te stoppen, is dat onacceptabel. Zijn geduld met het regime in Pyongyang raakt op.

Serieuze nucleaire dreiging

Sinds Trump in het Witte Huis zit, is het aantal rakettesten van Noord-Korea toegenomen. Vorige maand nog lanceerde Noord-Korea twee langeafstandsraketten die Amerika kunnen bereiken. Gisteravond werd duidelijk dat Noord-Korea inmiddels ook in staat is een kernkop te monteren op die raketten. Noord-Korea is voor Amerika nu dus een serieuze nucleaire dreiging.

De vraag is nu of deze dreigende taal van beide landen bij woorden blijft, of dat er wordt overgegaan op daadwerkelijke actie.

Trump speelt hoog spel met de woorden die hij gisteravond gebruikte, zegt correspondent Marieke de Vries. "Je ziet dan dat Pyongyang direct reageert, iets wat anders niet zo snel gebeurt. Meestal gaan er wel een dag of drie overheen."

Zowel bij Trump als de Nood-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben we gezien dat ze de woorden die ze tot nu toe uitten niet omzetten in daden, licht De Vries toe.

"Maar er is nooit eerder zo duidelijk concreet gedreigd met een nucleaire aanval", zegt De Vries, die doelt op het dreigement van Kim Jong-un om een aanval uit te voeren op het Amerikaanse eiland Guam. "Dat er echt een plaats wordt genoemd waar een aanval zou kunnen plaatsvinden, is nog niet eerder gebeurd."

"In plaats van te stoppen met dreigen, wordt Noord-Korea directer en concreter."

China

Afgelopen zaterdag nam de VN-Veiligheidsraad nieuwe sancties tegen Noord-Korea vanwege zijn raketprogramma. De landen in de raad gingen unaniem akkoord met een beperking van de export uit Noord-Korea en van investeringen in het land. Landen mogen ook geen Noord-Koreaanse werknemers meer laten overkomen.

Ook China, bondgenoot van Noord-Korea, ondertekende de sancties. "China zal zeker niet gelukkig zijn met deze ontwikkelingen", zegt De Vries. "Net nu ze die sancties hebben ondertekend in de hoop tot een diplomatieke oplossing te komen, komen zowel Trump als Kim Jong-un met deze stevige taal. Daarmee diskwalificeren ze China als mogelijke onderhandelingspartner van Noord-Korea.

Ster advertentie
Ster advertentie