Binnenland

Rechter VS schort inreisverbod moslimlanden op

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter VS schort inreisverbod moslimlanden op

[NOS] Een federale rechtbank in Seattle heeft het tijdelijke inreisverbod in de VS voor ingezetenen van zeven islamitische landen opgeschort. Die opschorting is van toepassing voor het hele land en kan per direct ingaan.


De zaak tegen de omstreden maatregel van president Trump was aangespannen door de staat Washington, waarvan Seattle de grootste stad is. Volgens de openbaar aanklager lijden inwoners van de staat er schade door. Bovendien zou het inreisverbod strijdig zijn met de grondwet en discriminatie in de hand werken.

Het Witte Huis is woedend over de uitspraak. In een eerste verklaring noemde woordvoerder Sean Spicer die "krankzinnig", maar dat woord was verwijderd in een latere versie. De regering gaat in hoger beroep.

Maar de aanklager is tevreden: de uitspraak laat volgens hem zien dat ook de president zich aan de wet moet houden. De aanklager, Bob Ferguson, is overigens een Democraat - openbaar aanklager is in de VS een gekozen functie waarvoor de politieke partijen kandidaten nomineren.

Bedrijven

Ook de staat Minnesota heeft zich bij de rechtszaak aangesloten. Grote Amerikaanse bedrijven die hun thuisbasis in Washington hebben, zoals onlinewinkel Amazon, onlinereisbureau Expedia en softwaregigant Microsoft steunen de beide staten daarbij.

Er lopen in de VS nog meer rechtszaken tegen het inreisverbod. Zo heeft ook de staat Hawaii een zaak aangespannen, net als een aantal belangengroepen.

De advocaten van de Amerikaanse regering betoogden voor de rechtbank vergeefs dat de staten niet bevoegd zijn om de maatregel aan te vechten. Volgens hen geeft het Congres de president de ruimte om besluiten te nemen over de nationale veiligheid en over het toelaten van immigranten.

Luchtvaartmaatschappijen

De Amerikaanse marechaussee heeft luchtvaartmaatschappijen na het vonnis de instructie gegeven dat reizigers die onder het inreisverbod vallen weer kunnen worden meegenomen, mits ze een geldig visum hebben. Een anonieme medewerker van een luchtvaartmaatschappij heeft dat gezegd tegen persbureau Reuters.

Er zou een telefonische vergadering zijn geweest waarin de maatschappijen te horen kregen dat ze weer kunnen handelen zoals voor het inreisverbod. De luchtvaartmaatschappijen zitten met de maatregel in hun maag, want als ze passagiers aan boord hebben die het land niet in mogen, kunnen ze daarvoor een hoge boete krijgen. Ook moeten ze zorgen dat die ongewenste reizigers weer terugkeren naar de plek vanwaar ze vertrokken.

Ster advertentie
Ster advertentie