Binnenland
BNNVARA

Gedeputeerde Noord-Holland: 'Zorg mensen Tata Steel is niet minder geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedeputeerde Noord-Holland: 'Zorg mensen Tata Steel is niet minder geworden'

Tata Steel zit in een spagaat. Er is een staalcrisis, coronacrisis en tegelijkertijd heeft Ijmuiden een probleem met de omwonenden. Grafietregen, een verhoogd risico op kanker en vieze lucht. Een groot dilemma tussen welvaart en welzijn. Roel Berghuis, FNV bestuurder bij Tata Steel en Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland schuiven aan bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"De druk van bewoners in Wijk aan Zee is onverminderd," zegt Olthof, gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland. Er is nog steeds veel overlast bij bewoners in de IJmond. Tegelijkertijd is het zo dat Tata Steel één van de grootste werkgevers is in Noord-Holland. Met ruim 9.000 werknemers zijn er veel gezinnen afhankelijk van 'IJmuiden'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spagaat tussen welvaart en welzijn


"Het is heel spannend om in deze regio welvaart en welzijn op elkaar af te stemmen. De één kan niet zonder de ander. We moeten met vergunningen zorgen dat de overlast van Tata Steel minder wordt," vertelt Berghuis.

Berghuis uit zijn bezorgdheid over de toekomst in IJmuiden: "Het is nogal ingewikkeld, want je weet niet wie het mandaat heeft. Is dat IJmuiden, Europa of India waar Tata vandaan komt? We willen graag afspraken maken over duurzaamheid en dat moet ook snel gebeuren."

Druk


"De druk op de omgeving wordt steeds groter," zegt Olthof. "Daarom nemen we nu ook veegmonsters van de neerslag. Mijn doel en opdracht is dat ik er vanuit de provincie voor zorg dat er een fabriek staat die minder hinder voor de omgeving veroorzaakt."

Tata Steel: welvaart of welzijn?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie