Binnenland
NOSNTR

Projectontwikkelaars: nieuwbouwplannen provincies zijn 'niet realistisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Projectontwikkelaars: nieuwbouwplannen provincies zijn 'niet realistisch'

Minister De Jonge heeft de eerste afspraken met de provincies over de bouw van 900.000 nieuwe woningen bekendgemaakt. Hoe kijken projectontwikkelaars naar die afspraken? Nieuws en Co vroeg dat aan Desirée Uitzetten, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM).

"900.000 woningen is in onze ogen nog niet realistisch, omdat het niet gebaseerd is op echte concrete projecten", aldus Uitzetten. "Het gaat over ideeën en wenselijke projecten waarvan een groot deel hoogst onzeker is, omdat er bijvoorbeeld bedrijven gevestigd zijn die nog actief zijn."

"Het zijn plekken die nu een andere functie hebben en er gaat een groot aantal jaren overheen voordat die verplaatst zijn en vrijkomen voor woningbouw", zegt Uitzetten. "Er is onvoldoende met marktpartijen gesproken over de concreetheid en haalbaarheid van de projecten. Daar wringt de schoen."

'Maken ons grote zorgen'

"De woningnood is enorm hoog, bouwkosten rijzen de pan uit, de rente gaat omhoog, beleggers en kopers worden voorzichtiger. We zitten in een realiteit die wat anders vraagt van ons als marktpartijen om samen met de overheid projecten sneller te realiseren, maar niet om grote aantallen te beloven", stelt Uitzetten.

"We gaan alles op alles zetten, maar we maken ons grote zorgen. Hopelijk halen we dit jaar meer dan 50.000 woningen, maar we moeten eigenlijk naar 100.000. Ten opzichte van vorig jaar vallen we dus terug. We voelen de urgentie en we moeten snel om de tafel om afspraken te maken over concrete projecten en niet over grote aantallen."

nc woningbouw

Ster advertentie
Ster advertentie