Binnenland
KRO-NCRV

Ook de koning wil er wel eens uit: 'Hij kán nergens anders heen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook de koning wil er wel eens uit: 'Hij kán nergens anders heen'

De afgebroken vakantie van koning Willem Alexander en zijn gezin houdt de gemoederen bezig. Nadat de koning vrijdag met het regeringsvliegtuig naar Griekenland vloog, werd na commotie van Kamerleden en op sociale media zaterdagavond de vlag bij Huis ten Bosch alweer gehesen: een teken dat de koning thuis is. Is de commotie overdreven? Of is het terecht dat de reis werd afgebroken? Spraakmakers vroeg het de luisteraars in Stand.nl.

Video niet beschikbaar

Luisteraar van Spraakmakers Danny Abel is naar eigen zeggen gefrustreerd. "Je verwacht dat mensen met een beetje hersens het goede voorbeeld geven, zeker met zo'n functie", zegt Abel. "Ik ben een royalist, maar bekleed dan ook je functie naar behoren. Maar ik ben niet boos op de beste man", voegt hij nog toe.

Voorbeeldfunctie

Luisteraar Joep de Jong sluit zich daarbij aan. "Er wordt een beroep op ons gedaan om thuis te werken, niet te reizen, weinig sociale contacten te hebben. Het is een verzoek aan ons en als de koning dat voorbeeld niet geeft, denk ik dat het geen goede uitstraling is. Hij doet eigenlijk niks fout, want hij gaat naar geel gebied. Maar het gaat om de voorbeeldfunctie."

Reinildis van Ditzhuyzen, bekend van haar boeken over etiquette, snapt wel hoe het werkt in het hoofd van koning. "Hij heeft deze vakantie lang van te voren geblokt en denkt, hupsakee, ik ga veilig volgens de regels reizen en ga naar een veilig gebied. En ik loop geen risico, dus ik ga gewoon, het is gewoon routine."

'Paleis of krot, je wil wel eens ergens anders heen'

Ook de koning wil er wel eens uit, zegt Van Ditzhuyzen. "Of je nu in een paleis woont of in een krot, je wil wel eens ergens anders heen. Maar hij kan eigenlijk nergens anders heen en heeft hier geen rust. Daarom moet hij dus altijd naar een veilig gebied."

Volgens Van Ditzhuyzen is de beeldvorming verkeerd. "Hij heeft een verkeerde inschatting gemaakt. Maar hij is ook meteen teruggekomen. Dus ik concludeer eigenlijk: dit is voor hem een groot leermoment."

Volgens republikein Gerard Aalders is van leren van in het verleden gemaakte fouten geen sprake. Maar kan de koning überhaupt iets goed doen in de ogen een republikein? "Als hij z'n best doet wel, maar dit is ongelofelijk stom. Oranjes leren nergens wat van. Ze stellen zichzelf op de eerste plaats, en spelen dan dat ze dat niet doen."

Voeling met maatschappij

Socioloog Peter Achterberg zegt dat de mensen graag bevestigd worden in de mening die ze tóch al over het koningshuis hebben. "Mensen die het koningshuis flauwekul vinden, zijn heel straf. En mensen die het Koninklijk Huis een warm hart toedragen, die mensen zijn veel gematigder in hun reactie." Achterberg denkt wel dat de koning een misstap heeft begaan. "Hij is hier de fout in gegaan, dat is zeker, maar of dat betekent dat hij helemaal de voeling kwijt is met de maatschappij, dat lijkt me overdreven."

Stand.nl: De ophef over de vakantie van de koning is overdreven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie