Binnenland
KRO-NCRV

Tijs van den Brink over zijn rol tijdens coronacrisis: 'Heb niet bijgedragen aan polarisatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijs van den Brink over zijn rol tijdens coronacrisis: 'Heb niet bijgedragen aan polarisatie'

In de nieuwe tweeluik van Dit is de Kwestie blikt Tijs van den Brink terug op de rol van journalistiek tijdens de coronacrisis. De presentator besprak het onderwerp toentertijd regelmatig in de talkshow Op1. "Ik vind niet dat ik heb bijgedragen aan polarisatie. Ik had wel beter m’n best kunnen doen zodat mensen zich gezien en gehoord voelden die er anders over dachten", zegt Van den Brink bij Spraakmakers. "Ik was verrast dat er zoveel kritiek op mij was."

Aanhoudende kritiek

"Meestal gaat het zo dat, als mensen boos je op je zijn, het op een gegeven moment minder wordt. In dit geval niet", zegt Van den Brink over zijn rol tijdens de coronacrisis. "Dat is ook wel de reden geweest dat ik dacht: als dat zo aanhoudend is, en ook niet van een of twee mensen maar van een groep, dan ga je in gesprek en ga je uitzoeken of ze een punt hadden." Zodoende kwam de presentator tot een tweeluik voor Dit is de Kwestie over de rol van de journalistiek tijdens corona.

Maatschappelijk debat

"Ik zou het heel fijn vinden als er een wetenschappelijk onderzoek was gedaan over hoe de journalistiek het heeft gedaan. Maar dat kan ik zelf niet, ik ben geen wetenschapper. Dit is mijn methode om iets uit te zoeken", gaat Van den Brink verder over de aanleiding van de tweeluik. "Wij als journalistiek maken geen beleid, wij moeten ervoor zorgen dat het maatschappelijk debat goed wordt gevoerd."

Desinformatie

Waarom Van den Brink er dan voor koos om terughoudend te blijven? "Ik was bang voor desinformatie", vertelt de presentator. "Toen dachten we: willen we dit nou? Dat je tussen alle antwoorden door moet keepen om de waarheid boven tafel te halen. Dat vond ik niet fijn, waardoor we terughoudend zijn geworden, misschien wel té." Van den Brink was "verrast door kritiek", maar als hij terugblikt ziet hij hoe "geharnast" hij erin ging. "Als er dan iemand kwam die er anders instond, dan had ik me voorgenomen: dit ga ik heel stevig doen."

'Zo diep zit het dus'

Van den Brink is wel van mening dat desinformatie bestreden moet worden. "Die angst is terecht, daar moeten we tegen strijden. We moeten voorkomen dat we onzin uitzenden", aldus de presentator. In de tweeluik spreekt Van den Brink mensen die anders terugkijken op corona. "Een vrouw dacht echt dat er overheidsfunctionarissen bij ons op de redactie kwamen om te vertellen wat we moesten doen. Dan ben je echt het vertrouwen kwijt. Zo diep zit het dus." Volgens de presentator zegt het iets "over het vertrouwen dat echt weg is bij de bevolking." De tweeluik van Dit is de Kwestie is vanaf woensdagavond 22.30 uur te zien op NPO2.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie