Binnenland
AVROTROS

Jortcast met Marcel Levi: 'Waarom hebben wij de ic-capaciteit niet uitgebreid?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast met Marcel Levi: 'Waarom hebben wij de ic-capaciteit niet uitgebreid?'

De mensen die jeremiëren over ic-tekorten zijn dezelfde die het verschil hadden kunnen maken in het uitbreiden van de ziekenhuiscapaciteit, betoogt doctor en dokter Marcel Levi. In de nieuwe Jortcast de kijk van deze prof. op de corona-aanpak in Nederland.

#378 - Ziekenhuispaniek! We zijn ingeënt maar het ic-probleem blijft... - De Jortcast

De berichten over overvolle ziekenhuizen vliegen ons weer om de oren. Levi is niet verbaasd over die toestroom van ic-patiënten. "In het nieuws ging het om het Isalaziekenhuis. Natuurlijk loopt het daar spaak, daar is de vaccinatiegraad minder dan vijftig procent. Ik zie zelf in het ziekenhuis in Amsterdam dat de situatie buitengewoon beheersbaar is de afgelopen dagen."

Waarom hebben wij geen plannen gemaakt om de ic-capaciteit uit te breiden?

Volgens Levi is het "iets te vroeg om de alarmklokken te luiden". "We hebben net de beperkingen weer losgelaten, dat leidt tot meer besmettingen. En we hadden gehoopt dat met de hoge vaccinatiegraad het aantal besmettingen mee zou vallen, en dat ís ook zo."

Volgens Levi waren Engeland en Nederland de landen in Europa met het laagst aantal ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking. "Engeland is zich kapot geschrokken, maar waarom hebben wij geen plannen gemaakt om die capaciteit uit te breiden?"

Levi: "Ga je de hele dag klagen over werkdruk en geen collega's, en we moeten veel te veel doen met veel te weinig mensen, óf ga je creatief meedenken en investeren in het opleiden van meer ic-verpleegkundigen?"

Bekijk het gesprek met Levi uit de uitzending van dr Kelder en Co hieronder terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie