Binnenland
WNL

OMT-lid Koopmans: Rekensommen Pfizer over Omikron 'prematuur en houtje touwtje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Koopmans: Rekensommen Pfizer over Omikron 'prematuur en houtje touwtje'

Viroloog van het Erasmus MC en OMT-lid Marion Koopmans zegt dat we pas over “twee à drie weken” iets zinnigs kunnen zeggen over de werking van vaccins tegen de omikronvariant van het coronavirus. De rekensom die vaccin-producent Pfizer gisteren maakte en naar buiten bracht noemt ze “prematuur” en “een beetje heel erg houtje touwtje”.

Sven Op 1 - OMT-lid Marion Koopmans: rekensom Pfizer over omikronvariant "een beetje houtje touwtje"

Video niet beschikbaar

Er is op dit moment nog veel onduidelijk over de omikronvariant en daardoor ook over de werking van vaccins ertegen. Koopmans: “We zien berichten over een afname van bescherming door antistoffen tot wel veertig keer, maar dat is ten opzichte van de oorspronkelijke Wuhan-variant. Ten opzichte van de delta-variant is de bescherming volgens sommige data zo’n tien keer zwakker. Echter zien we andere meetmethodes die weer iets anders laten zien en daarom is het eigenlijk nog veel te vroeg om hierover harde uitspraken te doen.”

Dat geldt volgens het OMT-lid dus ook voor de werking van vaccins. Vaccinproducent Pfizer maakte gisteren bekend dat drie doses van hun prik voldoende bescherming bieden tegen omikron. “Wat zij hebben gedaan, is dat ze hebben gezegd: neem nog een booster, dan schieten je antistoffen zo’n 30 keer omhoog. Daarmee compenseer je de geschatte daling van 30 tot 40 keer bescherming door antistoffen tegen omikron. Maar die rekensom is wat prematuur en dus ook wel een beetje heel erg houtje touwtje”, aldus Koopmans. “We moeten kijken naar hoe het zit met de verschillende vaccinatieregimes. Wat is het effect van bijvoorbeeld twee doses van Pfizer zonder eerdere infectie en hoe wijkt dat af van verschillende combinaties vaccins mét bijvoorbeeld een eerdere infectie.”

In de komende “twee tot drie weken” gaan er volgens de vooraanstaande viroloog “een hoop gegevens naar buiten komen”. “Het is duidelijk dat de vaccin-effectiviteit tegen omikron minder zal zijn, maar ik ga er ook vanuit dat de bescherming tegen een ernstig ziekteverloop behoorlijk overeind is gebleven”. Daarom is en blijft het volgens de adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie “verstandig om je te laten vaccineren en om de boosterprik te halen”.

Ster advertentie
Ster advertentie