Binnenland

Effectief muggen weren uit je huis doe je met dit vierstappenplan

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Effectief muggen weren uit je huis doe je met dit vierstappenplan

[AVROTROS] Brr, wat een ellende! Probeer je 's avonds lekker te slapen, word je wakker gehouden door het irritante gezoem van muggen. Het muggenseizoen staat weer voor de deur en dus tijd om nu al maatregelen te nemen. Effectief muggen weghouden uit je huis doe je met dit vierstappenplan.

Effectief muggen weren uit je huis doe je met dit vierstappenplan

We staan aan de vooravond van een nieuw seizoen gezoem, geprik en gekrab, want de muggen zijn in aantocht. Elk jaar als het in het voorjaar weer warmer wordt vliegen de muggenkolonies ons tegemoet. Wat kan je daar nou tegen doen? Een hoop volgens Bart Knols. Hij is medisch entomoloog (insectenkundige) en vector bioloog en weet alles van muggen. Knols schreef tevens het boek 'Mug: de fascinerende wereld van volksvijand nummer 1'. Hij ontwikkelde een vierstappenplan om muggen te weren uit je huis.

Wat tipten onze bezoekers?

Meer over dat vierstappenplan lees je verderop in dit artikel, maar we hebben natuurlijk ook aan onze achterban de vraag gesteld hoe zij muggen uit hun eigen huis proberen te weren. We kregen zestig tips binnen van luisteraars, kijkers en lezers via (downloadtip!) de populaire Radar-app. We lichten er een aantal uit.

  • Peter gaat in de weer met kruidnagelpoeder en waxinelichtjes om muggen buiten de deur te houden. Knols zegt hierover dat er geen bewijs is dat dit werkt.
  • Jolanda heeft van Tesa een zelfklevende hor gekocht. Deze is voor haar makkelijk te installeren. Ze houdt ook de deur van de slaapkamer dicht.
  • Erg veel tips gingen over het plaatsen van horren. Dit blijkt voor het gros van de reageerders toch oplossing nummer één te zijn. Horren zijn over het algemeen niet heel duur en zijn een uitstekende oplossing om muggen buiten de deur te houden.
  • Ellen gebruikt citronellaolie. Knols merkt op dat dit officieel verboden is in Nederland als je het wil gebruiken om muggen te bestrijden. "Dat middel mag officieel niet in de handel worden gebracht voor het gebruik tegen muggen als afwerend middel."
  • Marja gebruikt klittenband. "Plak de ruwe zijde van klittenband in of op het geopende venster en de vlieseline houdt muggen, vliegen en zelfs pollen tegen." Ook gebruikt Marja gordijngaas, want dat is goed en goedkoop. Knols kan zich enigszins vinden in gordijngaas.

Wat houdt het vierstappenplan in?

De mug is volksvijand nummer één, er zijn maar weinig mensen gecharmeerd van de mug en voor medisch entomoloog Bart Knols een fascinerende wereld.

  • Stap 1: ga eerst eens naar buiten en loop een rondje om je huis. In een straal van honderd tot tweehonderd meter maximaal ga je op zoek naar de broedplaats waar de muggen uitkomen. "Dat is de emmer die achter de schuur staat, de regenton of de dakgoot waar water in staat." Elke plek waar water in kan staan is een potentiële kraamkamer voor muggen. Consumenten moeten dus als eerst kijken waar het probleem vandaan komt. Het is veel beter als het water in de dakgoot weg kan of de regenton afgedekt is met gaas. "Dan ben je al voor tachtig tot negentig procent van je probleem af." Mensen met een vijver hoeven zich niet zo'n zorgen te maken, want een goed onderhouden vijver met planten zorgt voor kikkers en salamanders en die eten de poppen en larven van de muggen op, aldus Knols.
  • Stap 2: allemaal supertof natuurlijk als bij jou thuis alles is opgelost qua broedhaarden, maar dat wil niet zeggen dat je buren net zo zorgvuldig zijn. Dan moet je dus gaan kijken hoe je de muggen van de buren bij jou buiten de deur kan houden. Plaats horren, tipt Knols. "Vergeet ook niet de deuren, om daar een hor in te plaatsen, anders komen ze daar nog gewoon naar binnen." Met horren geniet je van de frisse lucht van een openstaand raam, maar is het geen poort naar de hemel voor muggen.
  • Stap 3: stel dat er door al deze maatregelen toch nog een enkele mug jouw bunker is binnengekomen, hoe kom je daar dan van af? Knols tipt om een klamboe aan te schaffen. De klamboe is niet alleen iets voor de tropen, maar ook in Nederland is een klamboe helemaal niet verkeerd. Die koop je in de meeste winkels of online en zijn niet duur. "De klamboe hoeft niet geïmpregneerd te zijn, omdat we hier niet te maken hebben met muggen die ziekten overdragen."
  • Stap 4: smeerseltjes. Volgens Knols hebben de meeste Nederlanders alleen in de late middag of vroege avond bescherming nodig als ze buiten zitten. Je kan dan prima af met een anti-muggenmiddel met tien tot vijftien procent DEET. "Ik zie helaas nog steeds heel veel mensen om me heen die 'jungle-oil' kopen met 50% of 70% DEET. Alsof ze de oorlog moeten winnen in Nederland." Knols adviseert om dat vooral niet te kopen. "Let er wel op dat je alle onbedekte lichaamsdelen insmeert." Bij kinderen is het overigens opletten geblazen als je DEET gebruikt. Een tip van Knols is om lemon-eucalyptusolie te kopen.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie