Binnenland

EU roept Turkije op toon te matigen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU roept Turkije op toon te matigen

[NOS] De Europese Commissie roept Turkije op om zich te onthouden van harde uitspraken en daden die de relatie met Nederland en andere Europese staten kunnen verslechteren.

Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is "de vergelijking met nazi-praktijken door de Turkse president onaanvaardbaar." Timmermans vindt dat de retoriek van Erdogan de afgelopen dagen te ver is doorgeschoten.

Volgens Timmermans is Nederland de afgelopen dagen ferm blijven staan. "Nederland staat hier stevig z'n mannetje", zo analyseert hij de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag in Rotterdam. Nederland had het volste recht om een eigen afweging te maken en toe te zien op handhaving van de openbare orde en veiligheid, zegt de tweede man van de Europese Commissie.

Stil in Brussel

Vanuit Europa kwam er dit weekend geen openlijke steun voor het optreden van Nederland, het bleef erg stil in Brussel, constateerde correspondent Arjan Noorlander gisteren.

Timmermans vindt die kritiek niet terecht. De rel met Turkije was een binnenlandse aangelegenheid. Wel hebben diverse Eurocommissarissen zaterdagavond gebeld met zowel premier Rutte, minister Koenders als met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. "We werden gebeld door de Turken. Niet om te bemiddelen, maar wel om over en weer boodschappen door te geven."

Denemarken

De enige reactie kwam gisteren van Denemarken dat een aangekondigd bezoek van de Turkse premier Yildrim wil uitstellen vanwege de rel met Nederland.

"Om zo'n bezoek nu te laten plaatsvinden, kan worden geïnterpreteerd als signaal dat Denemarken wellicht milder denkt over de ontwikkelingen in Turkije", liet de Deense premier Rasmussen volgens Deense media weten. "Maar dat is niet het geval."

Lees ook: Asscher: nazi-uitspraak Turkije moet van tafel

Ster advertentie
Ster advertentie